Hlavní obsah

Berbr a spol.? Skandálem se začala zabývat také etická komise

Aktualizováno

Fotbalovým skandálem se bude zbývat další orgán. Etická komise FAČR zahájila řízení se 17 z 20 osob, které jsou trestně stíhány v kauze údajného ovlivňování výsledků ve druhé a třetí fotbalové lize a také zpronevěry majetku Plzeňského krajského fotbalového svazu. Etická komise vyšetřování současně přerušila, protože s verdiktem bude čekat na závěry orgánů činných v trestním řízení.

Roman Berbr rezignoval na všechny funkce. Končí i šéf rozhodčích Jozef ChovanecVideo: Sport.cz, FAČR

 
Článek

Skandál, jehož ústřední postavou se stal dnes již bývalý místopředseda asociace Roman Berbr, otřásl českým fotbalem v půlce října. Etická komise zahájila řízení až nyní.

"Pro zahájení disciplinárního řízení je v souladu s Disciplinárním řádem FAČR vždy nutné dostatečně určité vymezení skutku, kterého se měl podezřelý dopustit, k čemuž Etická komise získávala hodnověrné podklady nikoli bez problémů. Navíc byla samozřejmě povinna tyto podklady odpovědně zpracovat," vysvětluje Michal Jurman, mluvčí FAČR.

Pavel Nečas se rozohnil nad kauzou BerbrVideo: O2 TV Sport

Jinak počet nesouhlasí. Řízení bylo zahájeno jen se sedmnácti z dvaceti trestně stíhaných.

"Je si zapotřebí především uvědomit, že některé osoby, proti nimž bylo zahájeno trestní řízení, nejsou členy FAČR, v důsledku čehož je v jejich případě zahájení disciplinárního řízení v současné době vyloučeno," poukazuje FAČR ve svém komuniké.

Naopak však není vyloučeno, že v blízké době mohou být zahájena další, související disciplinární řízení s některými osobami, s nimiž sice nebylo zahájeno trestní řízení, avšak z jejich případné účasti na skutcích spáchaných osobami z uvedeného okruhu sedmnácti osob by disciplinární odpovědnost mohla být dovozena.

Předseda FAČR Martin Malík kvůli kauze Berbr rezignovat nehodláVideo: Sport.cz, FAČR

"Do pravomocného rozhodnutí ve věci zároveň etická komise Fotbalové asociace zahájená řízení přerušila. Postupuje tak v souladu jak s platným disciplinárním řádem, tak s dosavadní rozhodovací praxi disciplinárních orgánů fotbalové asociace," dodává Jurman.

Reklama

Související témata: