Hlavní obsah

Čekám na etickou komisi, věří šéf rozhodčích Příhoda, že v síti odposlechů žádný ze současných sudí neuvízl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Původně se chystal se sudími do Turecka, skončili však v Praze. Nikoli však kvůli dění posledních dnů a týdnů kolem rozhodčích, které si předvolává etická komise řešící Berbrovu kauzu a vynášející tresty. Ani kvůli těm, kteří po zveřejnění policejních odposlechů s pískáním sekli a řady rozhodčích a fotbalu opustili. „Všechny informace mám jen z médií, takže čekám na závěry etické, a případně disciplinární komise. Myslím, že je férové rozhodovat s chladnou hlavou,“ vysvětluje předseda komise rozhodčích Radek Příhoda, že změna v plánech má docela prozaickou příčinu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Šef komise rozhodčích Radek Příhoda červenou pro žádného ze svých sudí netasí. Čeká na závěry etické komise.

Článek

„To kvůli covidu a jistým obavám, co by nás mohlo cestou na soustředění a případně přímo v Turecku postihnout. Start ligového jara je na dohled," připomněl, že už za dva týdny startuje nejvyšší domácí fotbalová soutěž.

Proto pražský seminář, fyzické prověrky rozhodčích, testy z pravidel. A také jejich opakování a debaty nad inovacemi, které se v nich objevily. VAR, zásahy asistentů u videa, tolik diskutované pravidlo o dovoleném a nedovoleném hraní rukou v šestnáctce. Proto i cesty, které Příhoda s muži ze své komise podniká po republice a v ligových klubech hráčům i trenérům změny v pravidlech objasňuje a debatuje s nimi.

„Máme nachystané i sekvence ze zápasů jednotlivých mužstev s případnými diskutabilními situacemi. Pro trenéry a hráče jde o impuls k diskusím, které jsou opravdu zajímavé. Pro obě strany," pochvaluje si šéf rozhodčích, že harcování od Ostravy po Plzeň je a snad i bude prospěšné.

Foto: FAČR

Předseda komise rozhodčích Radek Příhoda (v červeném) se sudími při fyzických testech.

I proto by se nebránil, aby v jeho komisi zasedl na jaře namísto končícího ředitele ligy Tomáše Bárty některý z bývalých fotbalistů.

„Podobná zpětná vazba by nebyla na škodu, protože situace posuzované naší komisí jsou málokdy jen černobílé. Může se na ně dívat pět rozhodčích, ale pořád jde o pohled a názor sudích. Nebyl by proto na škodu názor a pohled bývalého hráče nebo diváka. I proto na toto téma se zástupci ligy diskutujeme. Jsme ve shodě a myslím, že se dohodneme i na jménu, i když ho zatím neprozradím."

Zato svůj nápad s angažováním zahraničního sudího pro některé jarní ligové zápasy Příhoda oficiálně potvrdil. A nemělo by jít jen o derby Slavie se Spartou, které se bude hrát hned třikrát. V poháru, základní části ligy a nadstavbě...

Foto: FAČR

Ligoví rozhodčí při fyzických testech

„Už jsme poslali do Německa a Polska dotaz, za jakých podmínek by přicházela podobná výpomoc v potaz a na jaké peníze by přišla. Až budeme mít v rukou odpověď, oslovíme všechny naše ligové kluby, zda by měly o zahraniční arbitry zájem. Nechtěl bych totiž, aby se jednalo jen o prestižní derby pražských S, ale o tři či čtyři jarní utkání. Ale záležet bude na klubech," netají Příhoda, že by ho vůbec nemrzelo, kdyby kluby řekly podobné iniciativě ne.

„Pak by to bylo o důvěře našim rozhodčím, i když další otázkou je, zda a jak zápasy zvládnou. Jaro je vždy těžší než podzim, liga je navíc hodně vyrovnaná," připouští, že jeho muži budou pod mnohem větším tlakem i drobnohledem.

Po pražském semináři je s nimi ale Příhoda spokojený. Se sedmi nováčky povýšenými z třetí ligy rovněž. „Potřebuji sedmdesát šest rozhodčích pro první a druhou ligu, i když ideálem by bylo, abych měl o čtyři víc. Nejde ovšem jen o počet, ale i o kvalitu, po které voláme a kterou chceme."

Foto: FAČR

Ligoví rozhodčí při fyzických testech.

Za dva týdny liga startuje, šéf komise rozhodčích ovšem netuší, zda snad v síti policejních odposlechů či v záznamech kamer neuvízl i některý ze sudích, s nimiž pro jaro počítá. Zvlášť, když šetření asociační etické komise dál probíhá a ani Příhoda si nemůže být jistý, koho si předvolá příště. Anebo nad kým vynese ortel...

„Nebojím se, že by některý ze současných sudí v kauze figuroval. Proto pokud nebude znám závěr etické komise do začátku jarní části ligy, počítám se všemi a všichni jedou dál."

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň