Hlavní obsah

Další finálový podvod ve Wembley. Německo těžce kouše křivdu, která pomohla Anglii ke zlatu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhých 56 let čekala Anglie na triumf své fotbalové reprezentace z velkého mezinárodního turnaje. Po sérii zklamání a nenaplněných očekávání vkládaných do mužského národního týmu, vrátily na trůn kolébku fotbalu ženy. Zatímco Albion se topí po triumfu v nedělním finále EURO 2022 v euforii, poražené Německo i s odstupem řady hodin těžce kouše křivdu, která se měla v boji o zlato přihodit.

Foto: Rui Vieira, ČTK/AP

Chloe Kellyová (18) se spoluhráčkami poté, co dala rozhodující gól finále.

Článek

Nejostřeji okomentoval sporný moment bulvární deník Bild. „Další podvod ve Wembley," hlásí titulek listu.

Naráží v této souvislosti právě na jediné dosavadní velké fotbalové zlato Anglie, které ještě na stařičkém Wembley vybojoval tým kolem kapitána Bobbyho Moorea na MS 1966. I tehdy brali Němci po finálové porážce 2:4 stříbro s velkou pachutí, protože klíčový třetí gól z kopačky Geoffa Hursta podle jejich mínění neměl platit. Míč po odrazu od břevna údajně nepřešel brankovou čáru.

Tehdy ale neměl sovětský čárový sudí Tofik Bachramov, jenž hlavnímu signalizoval platnost gólu, možnost svůj verdikt ověřit.

To v neděli, o 56 let později, měla ukrajinská rozhodčí Kateryna Monzulová na stadionu k dispozici VAR, který mohl usvědčit anglickou kapitánku Leah Williamsonovou, že v 25. minutě za bezgólového stavu zabránila míči v cestě do brány zdviženou rukou.

Jenže její kolegové u videa, Ital Paolo Valeri a Nizozemec Pol van Boekel, vyhodnotili situaci tak, že se nejednalo o nedovolené hraní rukou a hlavní sudí ani nedoporučili si moment na obrazovce na stadionu prohlédnout.

Bild dokonce oslovil po zápase i rozhodčí Monzulovou. „Co se stalo s hraním rukou Angličanek z 25. minuty?" ptal se redaktor Bildu. Sudí prý jen pokrčila rameny a žádné vysvětlení neposkytla.

Ani VAR rozhodčí Valeri nebyl sdílný. „Non posso dire niente, mi dispiace." „Nemohu nic říct, omlouvám se," vyhýbal se odpovědi.

Rozčarování nijak neskrývala trenérka německé reprezentace Martina Voss-Tecklenburgová. „Na téhle úrovni, ve finále ME se něco takového nesmí stát. Chci, aby se tím odpovědní lidé zabývali. Nechci, aby se to jen tak přešlo," stěžovala si.

„Když nám je titul sebrán takovým způsobem, hodně to bolí. Pořád mluvíme o fair play. Že se v téhle situaci nepískala ruka, je pro mě nepochopitelné. Nemohlo to být jasnější. Nechápu, proč potom ti video asistenti vůbec existují," čílil se sportovní ředitel německé reprezentace Joti Chatzialexiou.

Přidala se i obránkyně Sara Doorsounová. „Teď se musíme ptát, na co VAR vlastně máme. Zápas se mohl vyvíjet úplně jinak, kdybychom vedli 1:0," zlobila se.

Do vedení šly nakonec před rekordní návštěvou 87 192 diváků Angličanky. Němky sice srovnaly, ale v prodloužení vystřelila zlato pro domácí Chloe Kellyová.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín