Hlavní obsah

Divočina v ČFL. Pořadatel útočil na hráče, ten skončil večer v nemocnici. Disciplinárka trestala

Aktualizováno

Třetiligová divočina. Zápas ČFL mezi Zbuzany a Živanicemi (2:1) měl divokou koncovku a dohrával se u disciplinárky Řídící komise pro Čechy. Domácí klub vyfasoval pokutu čtyřicet tisíc korun kvůli tomu, že po závěrečném hvizdu došlo ke konfrontaci diváků, funkcionářů a hráčů hostů. Podle rozhodnutí DK hlavní pořadatel Michal Huňáček udeřil rukama živanického fotbalistu Michala Buriánka do oblasti krku a má zastavenou činnost na dva měsíce. „Trest měl být daleko přísnější," myslí si šéf živanického klubu Petr Špaček. Domácí klub kontroval tím, že hráči Živanic po utkání rozmlátili kabinu. To hosté odmítli.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Živanic na ilustračním snímku

Článek
Fotogalerie

Když se bojuje na zeleném pažitu o důležité body, fanoušci jsou v napětí. Po skončení zmíněného duelu, který se hrál 30. března a disciplinární komise jej řešila před pár dny, došlo k výtržnostem a napadení hráče hostů Buriánka. „Měl po tom útoku otřes mozku, večer zamířil do nemocnice v Pardubicích. Má lékařskou zprávu, kterou předkládal i na svazu," řekl pro Sport.cz Špaček. Zdůraznil, že na utkání nebyl, informace má zprostředkované, ale fakta prý mluví jasně.

Ve prospěch Živanic prý mluví i to, že se byli na sudího podívat zástupci svazu. Ten pak vše podrobně popsal do zprávy. „Živanice byly ve zprávě chválené. To ostatní, co se tam stalo, je neomluvitelné. Byl tam vlastně jen jeden pořadatel a ten byl ještě ke všemu opilý. Napadl nejdříve trenéra a pak hráče Buriánka," konstatoval Špaček s tím, že zástupci jeho klubu volali policii, aby dala hlavnímu pořadateli dýchnout. Tomu se prý ale povedlo zmizet.

Jak zněl verdikt disciplinární komise
Jmenovaný klub je vinen disciplinárním přečinem dle paragrafu 65 odstavec 2 písmeno a) a c) DŘ FAČR "Porušení povinnosti pořádajícího klubu"

Šéf živanického klubu připouští, že nejprve padla obvinění na stranu hráče Buriánka, jenž měl podle domácích atakovat domácí hráče tmavé pleti. „Nic takového se neprokázalo," upozornil Špaček. Tvrzení klubu ze Zbuzan, že hosté poničili po utkání šatnu, se diví. „To je nesmysl. Něco podobného slyším poprvé až od vás," neskrýval překvapení funkcionář.

Popis přestupku
Pořadatelská služba nezajistila odchod hráčů a rozhodčích z HP po skončení utkání, při kterém došlo k hromadné konfrontaci diváků, funkcionářů a hostujících hráčů. Následně přiběhl HP Michal Huňáček a násilně udeřil v prostoru vedlejší tréninkové UMT oběma rukama hráče hostů Michala Buriánka do oblasti krku, což způsobilo pád hráče na zem, k viditelnému zranění nedošlo. Pořadatelská služba byla složena z dětí ve vestách, i přes vyzvání absentovala obsluha tabule na střídání, celkově lze označit pořadatelskou službu za absolutně nedostatečnou. Hlavní pořadatel se po utkání nedostavil i přes urgence do kabiny rozhodčích.
Jmenovaný klub se trestá peněžitou pokutou ve výši 40 000 korun dle paragrafu 20 odstavec 2 písmeno C) DŘ FAČR
Jmenovaný hlavní pořadatel se trestá zákazem výkonu ve všech funkcích uvedených v zápisu o utkání dle paragrafu 24 odstavec 1 DŘ FAČR na dva měsíce nepodmíněně.

Jak je tedy možné, že Zbuzany zaslaly médiím obrázky poničeného zařízení? „Dosud nepadlo o zničené šatně ani slovo. Jestli pak domácí dodatečně něco zinscenovali, to fakt nevím," dodal.

Šéf zbuzanského klubu Josef Huňáček si ale stojí za svým. Na hřišti to podle něj byl boj, který hosté těsně prohráli a porážku neunesli. "Začalo to trapnými narážkami, ale to ještě beru, to k fotbalu patří," prohlásil pro Sport.cz. Po skončení duelu se prý ale začaly dít věci. "Gólman Živanic zakopl dva míče, což znamená škodu nějakých šest tisíc," vypálil na úvod.

Zmíněný problematický střet pořadatele s hráčem soupeře prý neviděl. "Ale nepopírám, že k něčemu došlo. Respektujeme, že jsme dostali trest, ale aby z nás někdo dělal pitomce, že jsme si rozbili kabinu. Ve Zbuzanech jsem od doby, co hrály třetí třídu, a musím říct, že s Živanicemi byl vždycky problém," doplnil s tím, že emoce a třeba i sprostá slova k fotbalovému utkání prostě patří. "Ale nemůžou z nás dělat zločince, tohle je prostě nesolidní," dodal Huňáček s tím, že mu vadí, když šéf Živanic hodnotí trest udělený disciplinárkou. "Rozhodla přísně, ale spravedlivě. O tom, jestli se odvoláme, ještě diskutujeme. Máme na to pět dní a vzhledem ke škodám v šatně jsem měl nějaké právní konzultace."

Co šéfa zbuzanského klubu opravdu naštvalo, to bylo chování hráčů soupeře. Stojí si za tím, že došlo k hrubým urážkám hráčů tmavé pleti jeho klubu. Došlo prý i k fyzickému ataku jednoho z domácích fotbalistů. "Hráč Živanic mu brutálně šlápl na kotník, i on měl následně zdravotní problémy. Trest respektujeme, ale pitomce z nás nikdo dělat nebude."

Reklama