Hlavní obsah

Fanoušci běloruských fotbalových klubů zuří kvůli koronaviru: Budeme bojkovat zápasy!

Fanouškovské skupiny dvou běloruských fotbalových klubů chtějí kvůli hrozbě nákazy koronavirem bojkotovat zápasy. V Bělorusku se jako v jediné evropské zemi hrají profesionální fotbalové soutěže s diváky na tribunách.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Běloruská liga je jedinou fotbalovou soutěží v Evropě, která v době pandemie koronaviru pokračuje, a díky tomu těží z nové popularity.

Článek

Příznivci Šachtěru Soligorsk uvedli, že přestanou na zápasy chodit, "než nám epidemiologická situace umožní vrátit se do hlediště". Národní svaz vyzvali, aby "sebral odvahu a zastavil ligovou soutěž, jako to udělali ve zbytku světa."

Bojkot utkání ohlásila také hlavní fanouškovská skupina klubu Něman Grodno a vyzvala příznivce ostatních týmů, aby udělali totéž.

V Bělorusku se na rozdíl od většiny Evropy hraje liga během kalendářního roku. Sezona tam začala 19. března, více než týden poté, co se elitní evropské soutěže naopak zastavily.

Pokračování sportovních soutěží podporuje běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Fotbaloví funkcionáři si pochvalují, že jim to zajistilo zájem zahraničních televizí a sázkařů z celého světa.

Diváci na stadionech minulý víkend dostávali dezinfekci na ruce a některým byla měřena teplota. Roušek bylo podle agentury AP k vidění pomálu.

Reklama

Související témata: