Hlavní obsah

FIFA by se měla vrátit do reality, kritizuje Blatter přehlíživý postoj svého nástupce i snahu o větší počet účastníků MS

Moskva/Praha

Snad teď po koronavirové pandemii, která otřásla celým světem a poznamenala ho na mnoho dalších let, i fotbal vystřízliví. „Nastal čas, aby se vrátil do reality. Fotbal a FIFA s ním,“ nabádá bývalý první muž světového fotbalu Sepp Blatter své nástupce, aby zapomněli hlavně na megalomanské plány s dalším rozšiřováním počtu účastníků mistrovství světa. „Podle mého by se počet reprezentačních celků startujících na šampionátu neměl zvyšovat na 48 týmů,“ prohlásil Blatter v obsáhlém rozhovoru pro ruský server Izvestija.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý předseda FIFA Sepp Blatter

Článek

I někdejší nejmocnější muž světového fotbalu se musí vyrovnávat s karanténou a opatřením namířenými ve Švýcarsku proti koronavirové pandemii, ale nijak si nestýská a nestěžuje.

„Nijak nestrádám a netrpím, spousta mých přátel mě neopustila, mám pořád hodně práce. Zvláště, když musím pořád bojovat i u soudů," připomněl Sepp Blatter žaloby a obvinění, jimž čelí.

Nejen ty, s nimiž přišla americká justice začátkem dubna v souvislosti s volbou Ruska a Kataru za pořadatele světových šampionátů, ale třeba i žalobě, s níž přišla na konci loňského roku FIFA. Ta požaduje od Blattera a bývalého prezidenta UEFA Michaela Platiniho vrácení dvou milionů švýcarských franků, které dostal Platini za údajné poradenské služby pro FIFA v letech 1998 až 2002.

„Už mnohokrát jsem vypovídal u soudu a odpovídal na otázky korupce, úplatků, prodeje televizních práv a voleb pořadatelů světových šampionátů, takže mě opakující se obvinění a žaloby už nepřekvapují. Zvláště ze Spojených států," tvrdí Blatter, že zůstává v klidu.

„Vždyť já to byl, kdo přišel ještě před mistrovstvím světa v Jihoafrické republice s myšlenkou uspořádat další dva šampionáty tak, aby spojovaly celý svět. Já prosazoval, aby se v roce 2018 konalo mistrovství světa v Rusku a čtyři roky poté v USA. Dvě velké světové mocnosti si podají ruce a zorganizují mistrovství světa. A výkonný výbor byl se mnou zajedno," neodpustil si Blatter připomenout zradu, které se dopustil předseda UEFA Platini.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý předseda UEFA Michel Platini

„Tehdejší francouzský prezident Nikolas Sarkozy zasáhl a přesvědčil ho, aby podpořil Katar a nikoli Spojené státy. Tím jsme ztratili při volbách čtyři hlasy. Kdyby se tak nestalo, mistrovství světa by se v roce 2022 konalo v USA a tyto problémy by nikdy nevznikly," opakoval bývalý předseda FIFA, že on má čisté ruce.

Platini byl podle něho i příčinou, proč musel jako prezident FIFA v roce 2015 předčasně ve funkci skončit.

„Odstranili mě z fotbalu nikoli proto, že poslední světový šampionát 2018 byl přidělen Rusku, ale proto, že jsme pokusili zastavit Platiniho. Snažil se získat funkci prezidenta FIFA, i když já byl řádně zvolen až do roku 2019," nemůže Blatter odpustit bývalému slavného francouzskému fotbalistovi a poté funkcionáři, že on stojí za jeho pádem.

Stejně tak je rozčarován přístupem FIFA a jeho současného prezidenta. „Gianni Infantino se mnou přerušil veškeré kontakty. Zmizel tím elementární respekt k bývalému předsedovi FIFA," postěžoval si Blatter v rozhovoru pro ruský server, že se ho přehlížení a ignorance hluboce dotýká.

Foto: Sport.cz

Bývalý prezident FIFA Sepp Blatter.

„Mám jiné názory, nesouhlasím s kroky, která FIFA podniká. A netajím se jimi. Gianni třeba prosadil, aby systém VAR byl použit už na mistrovství světa 2018, což byla velká chyba. Vždyť v té době nebyl ještě otestován v plném rozsahu, protože VAR ovlivnil kvalitu fotbalu i šampionátu. Stejně tak nesouhlasím s dalším rozšiřováním počtu účastníků mistrovství světa z 32 na 48 týmů, s nímž Gianni Infantino rovněž přišel. Zastávám a budu zastávat názor, že bychom se zvláště v této době měli vrátit zpátky. Na prvním místě by měla být národní mistrovství, poté kontinentální šampionáty a teprve až poté světový šampionát. Celá FIFA by se měla vrátit zpátky do reality," uvedl pro Izvestije bývalý první muž světové fotbalu Blatter.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava