Hlavní obsah

FIFA zaútočí na agenty. Chce omezit jejich podíl na přestupech fotbalistů

Curych

Mezinárodní fotbalová federace FIFA chce snížit podíl hráčských agentů na přestupových částkách, který v loňském roce činil 28 procent. Pro kluby chystá online systém, pomocí kterého by týmy mohly jednat přímo mezi sebou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda FIFA Sepp Blatter.

Článek

"Bude to revoluce pro přestupový systém," prohlásil předseda komise klubů FIFA Jacques Anouma o chystaném programu Global Player Exchange. "Registrované kluby budou díky němu v přímém kontaktu a budou mít všechny informace o dostupných hráčích na trhu," dodal.

FIFA už v roce 2010 zavedla internetový systém pro registraci přestupů, který byl loni využit při transferech 11.555 hráčů. Další analýzu přestupů v roce 2012 federace zveřejní po zasedání výkonného výboru na konci března.

Exekutiva bude mimo jiné také řešit, jak omezit tzv. vlastnictví třetí stranou, kdy práva na hráče nedrží kluby, ale agenti. Podle posledního průzkumu se na něm podílí 15 procent licencovaných agentů v Anglii, Francii, Německu, Španělsku a Itálii. "Chceme, aby přestupy byly co nejtransparentnější," uvedl Anouma.

Reklama

  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.