Hlavní obsah

Fotbalisté AC Milán vyhráli mistrovství světa klubů

JOKOHAMA

Fotbalové mistrovství světa klubů vyhrál AC Milán. Vítěz Ligy mistrů ve finále v Jokohamě porazil argentinské mužstvo Boca Juniors 4:2. Český reprezentant Marek Jankulovski se tak mohl radovat z další cenné trofeje, třebaže se v neděli na hřiště nedostal.

Článek

AC Milán vyhrál předchůdce MS klubů třikrát, naposledy získal Interkontinentální pohár v roce 1990. V neděli ho nasměroval k vítězství Filippo Inzaghi, který v 21. minutě vstřelil zblízka první gól zápasu a v druhé půli skóre na milánské straně také podobně snadno završil, pokaždé po akcích Brazilce Kaká.

Boca sice rychle vyrovnala, ale začátek druhého poločasu jí pak vůbec nevyšel a italský soupeř si během úvodní čtvrthodiny vypracoval dvoubrankový náskok. Nejprve se po Pirlově volném kopu prosadil přesným volejem Nesta a krátce nato přidal po sólové akci třetí branku AC Kaká, držitel Zlatého míče a favorit pondělní ankety FIFA o nejlepšího hráče světa. Mezitím Ibarra trefil na druhé straně dalekonosnou střelou jen tyč.

Po vyloučení Kaladzeho pak vítěz Ligy mistrů ještě inkasoval v oslabení, poslední změna stavu nastala po vlastní brance Ambrosiniho. Ani Boca ale nedohrála v plném počtu, v závěru totiž dostal červenou kartu i střídající Ledesma.

Kaká získal poslední trofej do sbírky 

Hrdina finálového zápasu Kaká prohlásil, že získal poslední trofej, která mu ještě chyběla. "O tom se mi ani nesnilo, nemám slov. Vždycky jsem přemýšlel o tom, jak bude obtížné všechny ty tituly vyhrát, a teď je mám," řekl po utkání.

Milán tak vyhrál MS klubů jako první celek z Evropy a získal prémii pět miliónů dolarů. Argentinskému soupeři oplatil finálovou porážku, kterou na témže stadiónu utrpěl před čtyřmi lety. Tehdy se hráči Boky Juniors radovali po penaltovém rozstřelu.

Trenér vítězů Carlo Ancelotti řekl, že je na svůj tým pyšný. "Už jen dostat se sem bylo nesmírně těžké. Chtěli jsme vymazat vzpomínky na tu porážku před čtyřmi roky, ale nikoho by nenapadlo, že se nám to povede v takovém stylu," uvedl kouč, jehož pozice je i přes zisk další trofeje v ohrožení, neboť média spekulují o příchodu Portugalce Josého Mourinha.

Kouč poraženého týmu Miguel Angel Russo vyzdvihl zejména výkon Brazilce Kaká. "S míčem umí prostě všechno, Milán je zejména díky němu velmi chytrým týmem. První poločas byl vyrovnaný, ale několik malých chyb nakonec znamenalo velký rozdíl v konečném skóre," konstatoval trenér Boky.

Jankulovski po operaci kolena odehrál v semifinále proti Urawě Red Diamonds 80 minut, v neděli ho však trenér Carlo Ancelotti na trávník neposlal.

Finále:
AC Milán - Boca Juniors 4:2 (1:1)
Branky: 21. a 70. Inzaghi, 50. Nesta, 61. Kaká - 23. Palacio, 85. vlastní Ambrosini. Rozhodčí: Rodriguez (Mex.). ČK: 77. Kaladze - 88. Ledesma. Diváci: 68 263.
Milán: Dida - Bonera, Nesta, Kaladze, Maldini - Gattuso (65. Emerson), Pirlo, Ambrosini - Kaká, Seedorf (87. Brocchi) - Inzaghi (76. Cafú). Trenér: Ancelotti.
Boca: Caranta - Ibarra, Maidana, Paletta, Rodriguez - Gonzalez (67. Ledesma), Battaglia, Banega, Cardozo (68. Gracian) - Palermo, Palacio. Trenér: Russo.
O 3. místo:
Urawa Red Diamonds - Etoile Sahel 2:2 (1:1), na pen. 4:2
Branky: 35. a 70. Washington - 5. Fredž z pen., 75. Širmítí. Rozhodčí: O'Leary (N. Zél.). Diváci: 53 363.

Reklama