Hlavní obsah

Fotbalisté KLDR jsou dalším účastníkem mistrovství světa

MANÁMA

Fotbalisté KLDR si podruhé v historii zahrají na mistrovství světa. V závěrečném kvalifikačním utkání dokázali uhrát bezbrankovou remízu na hřišti Saúdské Arábie a společně se sousední Korejskou republikou postoupili z pětičlenné skupiny. Arabský tým má ještě šanci probojovat se na turnaj v Jižní Africe, pokud uspěje v baráži.

Článek

Na šampionátu hráli reprezentanti severní části Korejského poloostrova pouze jednou, v roce 1966 v Anglii. Tehdy šokovali výhrou 1:0 nad Itálií a postupem do čtvrtfinále.

Tým KLDR, jenž je složen až na výjimky z hráčů z domácí soutěže, patří až do druhé stovky žebříčku FIFA. Přesto dokázal v asijské zóně vyřadit zvučné soupeře. Zklamaný může být především Írán, jenž se nakonec nedostal ani do baráže, přestože během kvalifikačního cyklu prohrál jediný zápas.

Dnes mu nepomohla ani remíza 1:1 na půdě jistého účastníka MS Korejské republiky. Íránce dostal do vedení v 51. minutě vlastní gól Korejců, o dělbě bodů rozhodl deset minut před koncem ofenzivní záložník Manchesteru United Pak Či-song.

Ze druhé skupiny, kde už měly jistý postup Austrálie a Japonsko, se alespoň do baráže probojoval Bahrajn díky vítězství 1:0 nad Uzbekistánem. Svěřenci českého kouče Milana Máčaly sehrají v září baráž proti Saúdské Arábii. Vítězný celek poté musí ještě vyřadit nejlepší tým oceánské zóny Nový Zéland.

Ve dvaatřicetičlenném závěrečném turnaji je zatím obsazeno šest míst.

Reklama