Hlavní obsah

Fotbalisté Nového Zélandu kvůli rasismu předčasně ukončili zápas s Katarem

Fotbalisté Nového Zélandu odmítli kvůli rasismu nastoupit do druhého poločasu dnešního přípravného utkání v Rakousku proti Kataru. Národní svaz oceánské země uvedl, že obětí rasistických urážek od soupeře se stal obránce Michael Boxall.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Novozélanďan Michael Boxall (15) na archivním snímku v dresu Minnesoty United při utkání s Montrealem.

Článek

Incident se odehrál krátce před koncem prvního poločasu za stavu 1:0 pro Nový Zéland. Před zahráváním volného kopu naštvaní novozélandští hráči obstoupili jednoho Katařana.

"Michael Boxall byl rasisticky urážen během prvního poločasu katarským hráčem. Rozhodčí nereagoval, takže se tým rozhodl, že do druhého poločasu nenastoupí," oznámili představitelé organizace New Zealand Football na twitteru.

Portugalský kouč Kataru Carlos Queiroz uvedl, že jeho tým o předčasném konci zápasu přišel informovat novozélandský kapitán. "Podle všeho si hráči na hřišti vyměnili pár slov. Kdo začal a kdo reagoval? To vědí jen oni. Nebyli žádní svědci, rozhodčí nic neslyšel, ani lavičky. Byla to hádka mezi dvěma hráči," řekl trenér pořadatelů loňského MS, kteří na přelomu a června představí jako hosté na Zlatém poháru CONCACAF.

Kvůli rasismu se dnes podle agentury AFP nedohrál ani zápas mezi mládežnickými reprezentacemi Irska a Kuvajtu. Irští zástupci si v druhém poločase stěžovali na rasistické urážky jednoho ze svých střídajících hráčů a oznámili, že případ nahlásí světové federaci FIFA. V předčasně ukončeném duelu vedl irský tým do 21 let nad o rok staršími Kuvajťany 3:0.

Reklama