Hlavní obsah

Fotbalistou roku Messi, uniká Ronaldovi. Ale nejhezčí gól nedal, vyhrály nůžky osmnáctiletého mladíka

Milán
Aktualizováno

Nejlepším fotbalistou roku podle světové federace FIFA byl zvolen útočník Lionel Messi z Barcelony. Argentinský reprezentant získal ocenění už pošesté a postaral se o nový rekord ankety. Messi se dosud o prvenství v počtu triumfů dělil s Cristianem Ronaldem z Juventusu. V anketě o gól roku nevyhrál, ač byl v trojici finalistů. Ocenění získal za parádní nůžky Daniel Zsóri.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Lionel Messi pózuje s manželkou Antonellou

Článek
Fotogalerie

Gól roku - Cena FIFA Dániel Zsóri

Cena FIFA - Juan Fernando Quintero

Cena FIFA - Lionel Messi

Dvaatřicetiletý Messi se na trůn vrátil po čtyřech letech, přičemž loni dokonce ani nebyl v závěrečné tříčlenné nominaci. Tentokrát s ním mezi finalisty byli Ronaldo a Virgil van Dijk z Liverpoolu, který byl nedávno v anketě UEFA zvolen nejlepším fotbalistou Evropy.

Messimu triumf vynesla skvělá forma z minulé sezony, v níž se s 36 góly stal nejlepším střelcem španělské ligy a Barceloně pomohl k obhajobě titulu. Van Dijkovi do nominace pomohl triumf v Lize mistrů, zatímco Ronaldo po přestupu z Realu do Turína přispěl Juventusu 21 góly k titulu.

Messi navázal na prvenství z let 2009, 2010, 2011, 2012 a 2015. Spolu s Ronaldem jsou suverény ankety a jejich nadvládu až loni ukončil chorvatský záložník Luka Modrič z Realu Madrid, který se ale tentokrát nedostal ani do úvodní desetičlenné nominace.

Nejlepším trenérem byl zvolen Jürgen Klopp, který dovedl Liverpool k triumfu v Lize mistrů a v Premier League s ním skončil o bod druhý v Premier League. V hlasování porazil Pepa Guardiolu a Mauricia Pochettina. Guardiola s Manchesterem City obhájil titul v anglické lize, zatímco Pochettino s Tottenhamem poprvé v historii došel až do finále Ligy mistrů.

Foto: Flavio Lo Scalzo, Reuters

Lionel Messi hovoří poté, co byl vyhlášen světovým hráčem roku, za ním zleva šéf FIFA Gianni Infantino, moderátoři Ilaria D´Amicová a Ruud Gullit.

Cenu za nejlepší gól roku si odnesl Daniel Zsóri za nůžky ze zápasu s Ferencvárosem. Osmnáctiletý útočník Debrecínu porazil Messiho a Juana Fernanda Quintera z River Plate.

Nejlepší fotbalistkou byla zvolena Megan Rapinoeová a navázala na skvělé mistrovství světa, kde s výběrem USA získala titul a rovněž se stala nejlepší střelkyní i hráčkou turnaje. Trenérkou roku byla po obhajobě titulu s americkým týmem vyhlášena Jill Ellisová.

Poprvé také byli vyhlášeni nejlepší brankáři. Mezi muži triumfoval Alisson Becker z Liverpoolu, mezi ženami kapitánka nizozemských finalistek mistrovství světa Sari van Veenendaalová. Cenu za fair play dostal kouč Leedsu Marcelo Bielsa, jehož tým při zranění hráče Aston Villy dal gól, a proto argentinský kouč nechal vzápětí soupeře skórovat.

Prohlédněte si také trefy těch, kteří se do finálové trojice nevešly:

Cena FIFA - Andros TownsendVideo: FIFA.com

Cena FIFA - Billie SimpsonováVideo: FIFA.com

Cena FIFA - Amy RodriguezováVideo: FIFA.com

Cena FIFA Fabio QuagliarellaVideo: FIFA.com

Cena FIFA - Matheus Cunha

Cena FIFA - Zlatan IbrahimovicVideo: FIFA.com

Cena FIFA - Ajara NchoutováVideo: FIFA.com

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň