Hlavní obsah

Fotbalový balón pro mistrovství Evropy je hodně rychlý

ram (Leverkusen)Právo

Jako první český tým si fotbalisté Sparty Praha ve čtvrtečním utkání Poháru UEFA v Leverkusenu vyzkoušeli v soutěžním utkání nové míče pro mistrovství Evropy. Balón Europass od firmy Adidas zanechal v úřadujících českých šampiónech smíšené pocity.

Článek

„Jak bych ten míč charakterizoval? Je rychlý a ve vzduchu hodně plave,“ vynesl jasný soud brankář Sparty Tomáš Grigar. Dvakrát musel právě z tohoto důvodu tasit v BayAréně bravurní zákrok. Nejprve tygřím skokem vyrazil křížnou dělovku Freiera na roh, po jeho rozehrání balón vyboxoval daleko za vápno, dalekonosný pokus však mířil na šibenici, tak znovu úřadoval Grigar. „Měl jsem štěstí, protože balón vždy změnil trajektorii letu,“ líčil.

Reprezentační zadák Zdeněk Pospěch míní, že pro brankáře bude Europass hodně těžkým oříškem. „Lítá vážně rychle, když balón dobře napálíte, tak je to parádní střela, která se těžko chytá,“ říkal kapitán Sparty, jehož rána zpoza vápna v 67. minutě málem přinesla v Leverkusenu domácím šok. Míč se točil a jen o milimetry minul pravou tyč Adlerovy svatyně.

Útočník Miroslav Slepička poznatky svých spoluhráčů potvrzuje. „Hrál jsem s hodně balóny. A tenhle je rychlejší než ty ostatní,“ říká střelec Sparty. „Na jednu stranu je ten míč těžší a shodli jsme se s klukama, že se hůře podkopává, ale když ho trefíte přesně a čistě, tak je to rána, s kterou má brankář hodně velké starosti,“ vylíčil Slepička.

Reklama

Související témata: