Hlavní obsah

Fotbalový svět vstřebává šok z leteckého neštěstí. Truchlí i Ujfaluši, Messi letěl stejným letadlem

Praha
Aktualizováno

Havárie letadla s brazilským týmem Chapecoense v Kolumbii zasáhla celý fotbalový svět. Kluby i hvězdy z různých koutů planety na dálku vyjadřují podporu a soustrast. Na palubě letadla, které spadlo v noci na úterý ve 3:30 SEČ, bylo celkem 77 cestujících. Podle oficiálního prohlášení policie tragédii přežilo šest lidí včetně tří hráčů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zápas fotbalistů Chapecoense Video: sntv

 
Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vzpomínka na fotbalisty brazilského týmu Chapecoense

Fotbalový tým Chapecoense na palubě letadla krátce před nehodou.

Fotbalisté Chapecoense v odbavovací hale před osudným letem

Tým Chapecoense z města Chapecó mířil do kolumbijského Medelínu na středeční finále Jihoamerického poháru s týmem Atlético Nacional, jehož vítěz se kvalifikuje do prestižního Poháru osvoboditelů. Zástupci Atlética Nacional po tragédii požádali federaci CONMEBOL, aby udělila titul týmu Chapecoense.

Z celkem sedmi lidí, které se podle posledních zpráv podařilo z trosek vyprostit živé, byl jako první přeživší potvrzen sedmadvacetiletý obránce Alan Ruschel, který má četné zlomeniny včetně pánve a zranění páteře. O život bojují také brankář Jackson Follmann, jehož zranění lékaři zatím neupřesnili, a obránce Neto, který je v nemocnici se zraněním hlavy a hrudníku a jehož stav je stabilní.

Novinář Rafael Valmorbida, jeden z 21 zástupců médií na palubě, je podle posledních zpráv po operaci zranění hrudníku. Dalšími dvěma zachráněnými jsou bolivijská stevardka a další člen posádky, jejich stav je podle lékařů rovněž stabilizován. Druhý brankář Danilo, jenž byl sedmým přeživším, zraněním po převozu do nemocnice podlehl.

Kamaráda v troskách letounu ztratil i bývalý český reprezentant Tomáš Ujfaluši. Tragická nehoda připravila o život také jeho někdejšího spoluhráče z Atlétika Madrid Clébera Santanu. "Upřímnou soustrast všem rodinám...velmi smutný den i pro našeho přítele Clébera Santanu," napsal Ujfaluši přes sociální síť twitter.

V podobném duchu se mimo jiné vyjádřil i anglický útočník Wayne Rooney: „Smutné zprávy hned po ránu. Moje myšlenky jsou s hráči Chapecoense, jejich rodinami a přáteli."

K němu se přidávali další. „Jsem šokován zprávami, které přicházejí z Kolumbie. Soustrast pro Chapecoense, doufám, že se najdou další přeživší," uvedl fotbalista Arsenalu Santi Cazorla.

Podporu vyjádřil i bývalý gólman Realu Madrid a momentálně FC Porto Iker Casillas: „Těžké časy pro fotbal! Mnoho povzbuzení a sílu!" Mezi prvními se k neštěstí vyjádřil bývalý německý reprezentant Lukas Podolski: „Modlím se za Chapecoense a jejich rodiny."

K hráčům se připojují i kluby v čele s Barcelonou, Manchesterem United, Chelsea a dalšími.

Dvojí zděšení dost možná prožívají reprezentanti Argentiny s Lionelem Messim a spol., protože podle informací španělského listu Sport vicemistři světa letěli před necelými třemi týdny stejným letadlem ke kvalifikačnímu duelu do Brazílie, kde prohráli 0:3.

Reklama

Související témata: