Hlavní obsah

Je to šikana, budu je žalovat! brání se íránská brankářka nařčení, že je chlap

Teherán/Praha

Kauza kolem íránské fotbalistky Zohreh Koudaeiové pokračuje. Jordánsko své soupeřky ze zářijového kvalifikačního utkání Asijského poháru žen nařklo, že do brány postavily muže. Skandálu se věnovala sportovní média napříč světem. K celé situaci se teď vyjádřila i sama Koudaeiová. Fotbalovou asociaci Jordánska obvinila ze šikany a chystá se bránit soudní cestou.

Sestřih utkání Írán - Jordánsko.

 
Článek

Reprezentantky Íránu postoupily na šampionát poprvé v historii. Své soupeřky zdolaly na neutrální ázerbájdžánské půdě na penalty 4:2. Koudaeiová v tom hrála stěžejní roli, protože v závěrečném rozstřelu zlikvidovala dva pokusy Jordánek.

Jejich národní svaz pak přišel s obviněním. „V bráně stál chlap, žádáme důkladné prošetření," vyzývá Jordánsko řídící organizací asijského fotbalu (AFC) prostřednictvím prince Ali bin Husseina, šéfa jordánské kopané.

Reakce brankářky na sebe nenechala dlouho čekat. „Budu Fotbalovou asociaci Jordánska žalovat," uvedla Koudaeiová. „Jsem žena a toto je z jejich strany šikana," posteskla si v rozhovoru pro turecký deník Hürriyet.

V dopise, který asijské fotbalové generalitě adresoval jordánský svaz stojí mimo jiné i to, že íránské sportovkyně už byly v minulosti z obdobného podvodu s nasazením mužů do ženského utkání usvědčeny.

Jedná se o záležitost z roku 2014, kdy testy pohlaví zjistily, že čtyři hráčky íránského ženského futsalového týmu byly muži, u nichž byl podle dostupných informací započat proces změny pohlaví, ale ještě nebyl dokončen.

„Řeči o pohlaví brankářky jsou jen výmluvou, proč nepřijmout porážku od íránských žen," reagovala trenérka vítězek Maryam Irandoostová.

„Chtěla bych potvrdit, že před zahájením kvalifikace byly provedeny nezbytné testy, lékařský personál pečlivě prozkoumal každou hráčku národního týmu," brání svůj tým koučka Íránek.

Poslední slovo bude mít AFC.

Reklama

Související témata: