Hlavní obsah

Kamarádil se Šojguem, teď je v ukrajinském zákopu. Fotbalová legenda překvapila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řady slavných sportovců, kteří brání Ukrajinu se zbraní v ruce, rozšířil i držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu v Evropě za rok 1986 a stříbrné medaile z ME 1988 Igor Bělanov. 61letá legenda Dynama Kyjev už nastoupila na službu do zákopů v rodné Oděse.

Foto: Twitter

Držitel Zlatého Míče Igor Belanov (vlevo) na pozicích v Oděse.

Článek

Ukrajinskými médii už proběhla jeho fotka s útočnou puškou na pozicích v jihoukrajinském přístavním městě. Už v březnu vyzval Rusko k ukončení války.

„Žádám vás, abyste okamžitě zastavili krveprolití. Nevinní lidé trpí. Vzpamatujte se. Naše města padají v trosky. Naši dědové a otcové je postavili ne proto, aby v nich bojovali, ale proto, aby v nich žili šťastní lidé. Srdce mi krvácí, při pohledu na utrpení a slzy. Už žádné nesmyslné oběti. Prosím z celého srdce! Zastavte válku," napsal na Instagramu.

Bělanovova iniciativa je pro mnohé na Ukrajině velmi příjemným a nečekaným překvapením. Dosud byl bývalý sovětský reprezentant a vítěz Poháru vítězů pohárů považován za příznivce proruského tábora.

Dokonce měl velmi blízké vztahy s bývalým ruským mistrem pro mimořádné události a současným ministrem obrany Sergejem Šojguem, jenž je členem úzkého kruhu ruského vůdce Vladimira Putina a jedním z hlavních strůjců krvavého řádění.

Na Ukrajině se v souvislosti s tím vytáhl starší rozhovor Bělanova pro ruská média, kde přiznal, že přijal pozvání od Šojgua na oslavu narozenin a dokonce mu na nějaký čas zapůjčil svůj Zlatý míč.

Není divu, že ve své vlasti měl podobně nedobrý status, jako Anatolij Tymoščuk, který je kvůli svému pokračujícímu angažmá v Petrohradu a neodsouzení invaze považován za zrádce.

Jenže během války se evidentně Bělanov dal na stranu rodné Ukrajiny, kterou hodlá bránit.

„Tymoščuk je smutná story. Anatolije osobně neznám, ale je pro mě těžké chápat jeho motivy. Zdá se, že se prostě zaprodal. Dnes jsem ale viděl fotku Igor Bělanova, jak nastoupil na barikádu. Přitom jeho bych dříve nenazval zrovna proukrajinským. A jeho kamarádství se Šojguem? Ano kamarádil se s ním, ale teď je v zákopu. Sice pozdě, ale nakonec si svůj omyl uvědomil," porovnával dvě ikony ukrajinského fotbalu poslanec Alexej Gončarenko.

Novinář Pietro Guastamacchia, který pokrývá dění na Ukrajině, zveřejnil na svém twitterovém účtu Bělanovův výrok směrem k ruskému ministrovi obrany.

„Hrdě jsem reprezentoval Sovětský svaz, a teď tváří v tvář válce nemohu uvěřit svým vlastním očím. Před pár lety jsem se potkal se Šojguem. Kdybych ho potkal teď, tak bych se ho zeptal, jestli nezešílel a neztratil smysl pro realitu," uvedl podle Guastamacchia Bělanov.

Reklama

Související témata:
  PSG - Dortmund dnes 21 : 00
20240507T21 : 00:00+0200
PSG vs. Dortmund
PSG vs. Dortmund
PSG
Dortmund
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.