Hlavní obsah

Fourcada v Rusku milují. Udělme mu občanství, navrhuje sportovní legenda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochvalných komentářů se dostává v Rusku někdejšímu francouzskému biatlonistovi Simonu Fourcadovi, který se v rozhovoru pro ruskou televizi MatchTV postavil proti vyloučení ruských sportovců z mezinárodních soutěží v důsledku invaze na Ukrajinu. Zatímco řada současných biatlonistů v čele s Ukrajincem Dmytrem Pidručným jeho vyjádření ostře zkritizovala, v zemi Vladimira Putina znějí Fourcadova slova prezidentovým podporovatelům jako rajská hudba.

Foto: Profimedia.cz

Olympijská vítězka a mistryně světa v rychlobruslení Světlana Žurovová na snímku z roku 2020.

Článek

„Každý by měl žít v zemi, v jaké si přeje. (Simon) Fourcade se jako sportovec zachoval velmi korektně. Pokud je však ve své vlasti pronásledován a jeho slova znějí Francouzům nepřijatelně, pak mu jsme vždy připraveni podat pomocnou ruku," cituje ruský server championat.ru někdejší olympijskou vítězku a mistryni světa v rychlobruslení Světlanu Žurovovou, která se po ukončení sportovní kariéry vrhla na politickou dráhu.

Současná poslankyně Státní dumy za Putinovu vládní stranu Jednotné Rusko dokonce navrhla udělit Fourcadovi ruské občanství, pokud by o ně francouzský mistr světa ze smíšené štafety z roku 2009 požádal.

Foto: Profimedia.cz

Simon Fourcade na archivním snímku z roku 2018 při závodu ve slovenském Osrblie.

„Pak bychom ho samozřejmě podpořili a vynasnažili se jeho přání realizovat," potvrdila Žurovová pro server RBK-Sport.

Není známo, zda by starší bratr slavnějšího Martina Fourcada uvažoval o tom, že by následoval svého slavného hereckého krajana Gérarda Depardieuho, jenž jako Putinův příznivec získal ruské občanství v roce 2013, byty v Saransku a Grozném a výhody nižších daní. Paradoxně právě Depardieumu nyní hrozí ztráta ruského pasu poté, co Putinův rozkaz o vyslání vojsk na Ukrajinu označil za „nepřijatelný a šílený exces", za který ale obyčejní Rusové nenesou zodpovědnost.

Ukrajinského biatlonistu Pidručného, který ještě během sezony ukončil působení ve Světovém poháru, narukoval do domobrany a se zbraní v ruce brání svoji zem, Fourcadova slova pořádně rozhořčila.

„Martine a Simone Fourcadové, jděte do prde*e. Jak se z takhle skvělých sportovců mohou stát takoví srá*i. Doufám, že vaše děti nikdy nebudou cítit bolest, jakou nyní cítí ukrajinské děti. Děti, které musely opustit své domovy, které slyší zvuky sirén a explozí a které viděly, jak znásilňují jejich matky a zabíjí příbuzné," vzkázal ostře francouzským biatlonovým sourozencům prostřednictvím svého instagramového účtu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Simon Fourcade (@simonfourcade)

Sedmatřicetiletý Simon Fourcade na Pidručného slova později zareagoval: „Od včerejška mi padají sociální sítě, ...dostal jsem stovky nenávistných zpráv. Tak aby měli všichni jasno: Nepodporuji válku a nepodporuji ruskou vládu! Je to zcela jasné? A ještě bych rád dodal, že jsem dost starý na to, abych zaujal vlastní postoj, takže není nutné do této diskuze zatahovat mého bratra. Vynechte ho, prosím, z této debaty."

Reklama

Související témata: