Hlavní obsah

Kamerun - Egypt 2:1Kamerun otočil finále s Egyptem a je popáté africkým mistrem. Slaví i zadák Slavie

Libreville

Fotbalisté Kamerunu s obráncem Slavie Michaelem Ngadeuem vyhráli mistrovství Afriky. Nezkrotní lvi ve finále 31. ročníku v Libreville po obratu porazili Egypt 2:1 a slaví historicky pátý triumf, první od roku 2002.

Foto: Mike Hutchings, Reuters

Fotbalisté Kamerunu s trofejí pro africké šampióny.

Článek
Fotogalerie

Egypt poslal do vedení ve 22. minutě záložník Mohamed Elneny, ale po hodině hry vyrovnal střídající obránce Nicolas N'Koulou a v předposlední minutě rozhodl o kamerunském vítězství další náhradník útočník Vincent Aboubakar.

"Mám ze svého mužstva velkou radost. Nejsou to jenom spoluhráči, ale také přátelé. Stále je však u nás velký prostor na zlepšení," řekl novinářům belgický trenér Kamerunu Hugo Broos.

Jeho svěřenci soupeře zdolali poprvé po patnácti letech a vrátili mu porážky z finálových duelů z let 1986 a 2008. Egypt přišel o šanci vylepšit svůj rekord na osm primátů.

Egypťané v prvním poločase kontrolovali hru a protivníka nepustili do žádné větší šance. Druhá pětačtyřicetiminutovka ale patřila Kamerunu. V 59. minutě vyrovnal hlavou stoper N'Koulou, který v první půli vystřídal zraněného Teikeua. Čtyřiačtyřicetiletý egyptský brankář Hadarí inkasoval teprve podruhé na turnaji.

Kamerunci poté ožili a Faraóny zatlačili. Závěr utkání ozdobil povedenou individuální akcí Aboubakar. Útočník Besiktase si nejprve zpracoval dlouhý míč na hrudi, pak si patičkou obhodil obránce a z voleje poslal míč k tyči.

"Kamerun si zasloužil vyhrát. Je mi to upřímně líto kvůli hráčům, ale bylo toho na ně moc, byli příliš unavení. Pro mě osobně je to další ztracené finále, ale nemohu říct, že jsem si na to zvykl," uvedl argentinský kouč Egypta Héctor Cúper, který už prohrál například dvě finále Ligy mistrů na lavičce Valencie.

Fotbalové mistrovství Afriky v Gabonu - finále:
Kamerun - Egypt 2:1 (0:1)
Branky: 59. N'Koulou, 89. Aboubakar - 22. Elneny.

Reklama