Hlavní obsah

Kanonýr Koller má svou zlatou minci. Žena mě snad pozná, říká

Praha

Česká mincovna vydala zlatou minci s tváří fotbalisty Jana Kollera. Uzavřela tak sérii jedenácti stříbrných a zlatých mincí s názvem Československé fotbalové legendy.

Jan Koller představil svou zlatou minciVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Kollera a zbylou desítku fotbalových legend na mincích zvěčnil medailér Petr Horák. „Docela jsem si i podobný, takže mě snad žena pozná," pousmál se nad svou mincí nejmladší ze zvěčněných fotbalistů.

Své mince má i Pavel Nedvěd, Josef Masopust nebo Karel Poborský.

„Zlatá mince Jana Kollera byla rozebrána ještě před samotnou emisí. Ze stříbrných by ještě šla postavit celá jedenáctka," uvedl marketingový manažer mincovny Lukáš Jokl a dodal, že doražbu mincovna nechystá.

Jedenáctku tváří vybrala správní rada Nadace fotbalových internacionálů v čele s legendou českého fotbalu Antonínem Panenkou.

„Vybírali jsme hráče podle jejich jednotlivých hracích postů tak, aby to byla opravdu jedenáctka. Od pravého obránce až po levé křídlo," uvedl mistr Evropy z roku 1976.

Česká mincovna podporuje Nadaci fotbalových internacionálů z emisí mincí, nesoucích tváře fotbalových legend. Šek v hodnotě 837 900 korun převzal bývalý národní reprezentant Antonín Panenka.

Nadace ze získaných peněz podporuje ty z fotbalistů, kteří v době svých úspěchů nedostávali finanční honorář.

Reklama

Související témata:
  Plzeň - Zlín dnes 18 : 00
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín