Hlavní obsah

Legendární trenér Sacchi obdrží Cenu prezidenta UEFA

Cenu prezidenta Evropské fotbalové asociace (UEFA) letos obdrží legendární italský trenér Arrigo Sacchi. Šestasedmdesátiletý kouč ji převezme ve čtvrtek v Istanbulu, kde se budou losovat základní skupiny Ligy mistrů.

Foto: Profimedia.cz

Arrigo Sacchi na archivním snímku z letošního července.

Článek

"Jen málo lidí změnilo filozofii hry tak, jak to dokázal Arrigo Sacchi, takže fotbal lze sledovat ve dvou érách - před a po Sacchim. Nekonečné taktické inovace, které zavedl, jsou dnes základem každé fotbalové příručky. Ovlivnil generace trenérů, kteří jej následovali," uvedl šéf UEFA Aleksander Čeferin v tiskové zprávě.

Sacchi sice nikdy nehrál fotbal profesionálně, ale jako trenér patřil k nejvýraznějším postavám v 80. a 90. letech. S AC Milán vyhrál italskou ligu a dvakrát Pohár mistrů evropských zemí (dnešní Liga mistrů). S italskou reprezentací získal stříbrné medaile na mistrovství světa v roce 1994. S trénováním skončil v roce 2001.

Cenu prezidenta UEFA udělovanou od roku 1998 dostal v roce 2014 i Josef Masopust. Dalšími laureáty jsou například Paolo Maldini, Alfredo Di Stéfano, Bobby Charlton, Eusébio či David Beckham. Loni ji obdržel lékařský tým, jenž zachránil život dánskému fotbalistovi Christianu Eriksenovi po kolapsu na mistrovství Evropy, a jeho spoluhráč Simon Kjaer, který se podílel na resuscitaci.

Reklama

Související témata: