Hlavní obsah

UEFA vyšetřuje dvacet evropských velkoklubů kvůli podezření z porušení finanční fair play

Aktualizováno

Evropská fotbalová asociace UEFA vyšetřuje dvacet evropských klubů kvůli podezření z porušení finanční fair play v sezoně 2020/21. S odkazem na informace listu The Times o tom informují evropská média. Mezi vyšetřovanými kluby jsou Paris St. Germain, Barcelona, Inter Milán, Juventus Turín, AS Řím nebo Marseille.

Foto: Sport.cz

Evropská fotbalová asociace UEFA podezírá dvacet evropských klubů z porušení finanční fair play.

Článek

Zatímco většině klubů by v případě prokázání porušení ekonomických pravidel hrozily nejspíš jen finanční sankce, italské celky s Barcelonou potenciálně čelí přísnějším trestům. Za porušení pravidel může v krajním případě následovat vyloučení z evropských pohárů.

Barcelona, která má kvůli dluhům problémy i s finančními pravidly španělské La Ligy, porušení ekonomické směrnice UEFA odmítá. Jak uvedl deník Marca, klub se žádného postihu neobává.

Katalánský velkoklub a Juventus se dostaly do sporu s UEFA nedávno kvůli neúspěšnému pokusu se spuštěním projektu superligy, který kvůli obrovské vlně odporu nevydržel ani 48 hodin. Výše zmíněné celky s Realem Madrid zůstávají posledními třemi veřejnými zastánci elitní soutěže.

UEFA v dubnu schválila nová pravidla ekonomické udržitelnosti klubů. Hlavní inovací bylo zavedení pravidla omezující cenu kádru, které klubům dovolí utratit za platy hráčů, přestupy a provize agentům maximálně 70 procent z klubových výnosů. To platí už od června, nicméně strop se bude na 70 procent snižovat postupně, aby týmy měly čas se této změně přizpůsobit.

UEFA na druhu stranu umožní jít klubům do větších ztrát, jejichž možná výše se z dnešních 30 milionů eur na tři roky zdvojnásobí na 60 milionů eur během stejného období.

Reklama