Hlavní obsah

Lev s nadzvukovou rychlostí dospěl ve skutečného vůdce

Praha

Je nejdražším africkým fotbalistou v historii. Liverpool za jeho služby zaplatil miliardu korun. Ofenzivní klenot Sadio Mané však investici bohatě splácí. A nyní je odhodlán vrátit vše i rodnému Senegalu, kde se učil fotbalovým dovednostem, než vyrazil uhranout Evropu.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Liverpoolský Sadio Mané srovnává finále Ligy mistrů.

Článek

Mané si uvědomuje, že zatímco na klubové úrovni je jeho kariéra doslova jiskřivá, z reprezentačních akcí se vracel vždy se smíšenými pocity. S velkým očekáváním proto hledí k ruskému šampionátu. Stejně jako všichni fanoušci v jeho zemi, kteří po debutu Senegalu na MS 2002 vyšperkovaném postupem do čtvrtfinále čekali na další účast šestnáct let.

„Nijak mě to nestresuje. Neznám slovo tlak. Neuznávám ho. Fotbal je moje poslání, můj denní chleba, moje práce," krčí rameny Mané.

Jen dokumentoval svoji povahu. Šestadvacetiletý ofenzivní klenot, který obstaral jedinou trefu poražených v nedávném finále Ligy mistrů, vyrazil z malého města na jihu Senegalu ještě jako náctiletý do Francie, musel se těžce rvát o místo na výsluní.

V akademii francouzských Mét dostane šanci řada talentů, jenže pouze pár vyvolených čeká smlouva. Zbytek odchází zklamaný. „Měl obrovskou sebedůvěru. Oslňoval rychlostí a mimořádnými dovednostmi," vzpomíná Ale Mady Toure, zakladatel a prezident společnosti Generation Foot skautující hráče právě pro akademii v Métách.

Maného nezastavily ani zdravotní trable. Jakoby nemusel čelit už tak velkému stresu, ještě do Francie dorazil s poškozeným svalem v noze a musel na operaci. Ale dostal smlouvu a po několika měsících v rezervě Mét se záhy prosadil. „Technika, styl útočení, vedení míče byly perfektní. Měl neuvěřitelný první dotek, fantastickou rychlost. Doslova nadzvukovou," vzpomínal Patrik Hesse, tehdejší asistent trenéra v Metách, jak jej Mané oslnil.

Jeho kariéra letěla strmě nahoru. Přes Salcburk a Southampton se dostal až do Liverpoolu, který za něj zaplatil 34 milionů liber. V premiérové sezóně v dresu Reds vstřelil třináct branek v Premier League, letos přidal dalších deset a stejný počet slavil v Lize mistrů! „Když byl na minulém Africkém poháru, už platil za největší hvězdu týmu, ale něco mu chybělo. Ale po nynější sezóně je nezpochybnitelným vůdcem," míní Yannick Mandaba, který je fotbalovým analytikem senegalské televize. „Představuje klidnou a pokornou sílu," míní bývalý brankář. „Pokaždé když mění klub, zlepší se. V Liverpoolu dosáhl dalšího rozměru," připomíná Hesse.

Mané doufá, že výkonnost poslední sezóny potvrdí i na ruských stadiónech. „Neřeším, zda jsem vůdce. Hlavní je tým a jeho úspěch," hlásí Mané. Pokud dosáhne dalšího fotbalového rozměru právě při ruském šampionátu, dost možná jej Liverpool ztratí. Klenot Lvů z Terangy, jak je Senegalu přezdíváno, je v hledáčku Realu Madrid...

Reklama

Související témata:
  Bayern - Real Madrid dnes 21 : 00
20240430T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Real Madrid
Bayern vs. Real Madrid
Bayern
Real Madrid