Hlavní obsah

Liga ukončena, mistr vyhlášen, Sparta protestuje

Pandemie nového typu koronaviru předčasně ukončila i první futsalovou ligu. Přestože zbývalo odehrát ještě dvě kola základní části a následné play off, vítězem soutěže byla vyhlášena Chrudim, která v době přerušení soutěže vedla o tři body dvanáctičlennou tabulku.

Foto: AC Sparta futsal

Ilustrační foto.

Článek

Výkonný výbor českého svazu zároveň rozhodl o tom, že se Východočeši kvalifikovali do Ligy mistrů, pokud se bude v příští sezoně hrát. Z nejvyšší soutěže sestoupily poslední dva týmy tabulky Hodonín a Vysoké Mýto a nováčky budou Ústí nad Labem a Olomouc.

S podobou ukončení soutěže nesouhlasí loňský mistr a v této sezoně třetí Sparta. Pražané upozornili, že například hokejisté vítěze extraligy nevyhlásili, byť na rozdíl od futsalistů stihli dokončit základní část a už rozehráli předkolo play off.

"Je jasné, že regulérní dohrání soutěže v této situaci nebylo možné, zdraví je přeci jen důležitější, s tím určitě všichni souhlasíme. Stejně jako s pořadím po nedohrané základní části, protože o vítězi, sestupujících a pořadí před play off bylo téměř rozhodnuto. Vyslání Era-Packu Chrudim jako vítěze základní části do Champions League dává logiku, protože určitě všichni chceme, aby český futsal měl svého zástupce v této soutěži, a Chrudim byla v této chvíli zaslouženě na prvním místě necelé tabulky základní části," uvedl marketingový ředitel Sparty Jaromír Blažek.

"Doteď vše zní logicky, pro nás srozumitelně a se vším souhlasíme. Bohužel absolutně nemůžeme souhlasit s vyhlášením vítěze tohoto ročníku. Náš sport funguje jako spousta ostatních, v základní části bojujeme o účast v play off a nikde není napsáno, že titul vybojuje vítěz základní části, i když to zrovna teď tak trochu vypadá. Proto bychom chtěli pro příště apelovat na zdravý rozum, možná se rozhlédnout okolo sebe a nechat se inspirovat u sportů, které probíhají stejným systémem. Budiž nám všem příkladem třeba hokej, abychom nechodili moc daleko," dodal pro klubový web bývalý fotbalový brankář Sparty a české reprezentace.

Reklama

Související témata: