Hlavní obsah

Na fotbalovém MS klubů poprvé využili brankovou technologii

Marrákeš

V úterním semifinále mistrovství světa klubů v Maroku mezi Bayernem Mnichov a Kuang-čou Evergrande (3:0) byla poprvé na velkém turnaji použita branková technologie. Pomoci využil rozhodčí Bakary Gassama ve 25. minutě, aby zjistil, že míč odražený od břevna po střele Toniho Kroose neskončil za čarou.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Toni Kroos (uprostřed) si z toho, že jeho střela byla u historického okamžiku, příliš těžkou hlavu nedělal.

Článek

Gambijský sudí proto nechal pokračovat ve hře a o správnosti jeho verdiktu se díky záběrům na obrazovkách o chvíli později přesvědčili i fanoušci na stadiónu v Agadiru. "Myslím, že je to dobrá a důležitá věc. Nakonec něco takového funguje i v jiných sportech," citovala agentura SID kapitána Bayernu Philippa Lahma.

Naopak Kroos si z toho, že jeho střela byla u historického okamžiku, příliš těžkou hlavu nedělal. "Věděl jsem, že míč neskončil v brance. Takže zrovna v tomhle případě bych technologii nepoužil," přidal záložník na adresu technologie, která měla na světové scéně premiéru v létě na Poháru FIFA a bude využita i příští rok na mistrovství světa.

Testovali i sprej

V Maroku je také testován sprej, který má rozhodčím pomoci při volných kopech při hlídání dodržování vzdálenosti branících hráčů. Z něj však fotbalisté příliš nadšení nejsou. "Chtěli jsme rychle rozehrát, ale sudí už začal kreslit na zem..." řekl brankář Bayernu Manuel Neuer.

Barva, která zhruba za minutu zmizí, se nelíbí ani sportovnímu řediteli německého celku Matthiasi Sammerovi. "Kdyby šlo o rozehrání na středu nějakých 18 nebo 20 metrů od branky, tak bych ho použil. Ale kdekoliv jinde je to jen ztráta času," prohlásil.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň