Hlavní obsah

Na MS 2026 postoupí každý čtvrtý pátý tým. Český fotbal je nadšený, reakce světa jsou rozporuplné

Curych/Praha

Rozporuplné reakce na verdikt světové fotbalové generality rozšířit od roku 2026 počet účastníků mistrovství světa na 48 týmů se daly očekávat. Jedni jsou nadšeni, protože v něm vidí příležitost pro své země se na šampionát konečně také probojovat, jiní doslova zděšeni tím, na čem se výkonný výbor FIFA v Curychu usnesl.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Prezident FIFA Gianni Infantino.

Článek

„Hrozné rozhodnutí, které mě velice vystrašilo. Tohle už není mistrovství světa," míní bývalý kouč německé reprezentace Berti Vogts, zatímco třeba Diego Maradona do světa hlásá: „Já jsem nadšený. Dává to naději i týmům, které nyní už na začátku kvalifikace vědí, že nemají šanci postoupit."

Strašné číslo, tvrdí Panenka

I reakce dvou českých fotbalových legend se po úterním rozhodnutí generality FIFA liší. „Osmačtyřicet mužstev, to už je strašné číslo. Vždyť už tam bude skoro celý svět, takže nepůjde o mistrovství světa. Postoupí i mužstva, jež budou hrát na šampionátu druhé housle, což jen prodlouží jejich agonii," myslí si Antonín Panenka.

Ladislav Vízek není tak pesimistický. „Tonda nový model odsuzuje, ale nemůže předem vědět, jak bude fungovat. Já to tak černě nevidím. Fotbal dlouho běžel bez větších změn a je evidentní, že chce šampionát zatraktivnit. Dneska už fotbal umí každý, tak proč ne... Je to revoluce, ale mimo hřiště. Věřím, že o změně rozhodují lidé, kteří tomu rozumí. A jelikož jde až o rok 2026, tak se obávám, že mě už z toho hlava bolet nebude," směje se 61letý Vízek.

Jedno mu ovšem vadí. „Jestliže se počet účastníků mistrovství světa o tolik navýší, čekal bych, že Evropa vydělá na změně mnohem víc. Pokud dostane přidány jen tři místa, je to zatraceně málo. Svou fotbalovou kvalitou by si zasloužila mnohem víc," má Vízek jasno.

„Pochopitelně, náš fotbal bude mít větší šanci se na mistrovství světa dostat, ale přiznejme si, že sportovní stránka půjde stranou," připomíná autor slavné bělehradské penalty Panenka.

Pravdou je, že naděje české reprezentace na postup se o něco zvýší, i když zatím není vůbec jisté, o kolik účastnických míst si starý kontinent polepší. V současném modelu jich má garantováno třináct, v bojích o MS 2026 by jich mělo Evropě připadnout šestnáct.

Konečné kvóty totiž zatím nejsou schváleny, k tomu by mělo dojít až v květnu. V kuloárech se však mluví o následném přerozdělení...

Účastnická místa v současnosti a v roce 2026
Evropa1316
Afrika59
Asie4,58,5
Jižní Amerika4,56
CONCACAF3,56,5
Oceánie0,51
Pořadatelská země11

„Evropská kvalifikace bude nejspíše probíhat ve stejné podobě, jako dosud. Myslím, že zůstanou šestičlenné skupiny, pouze dojde k úpravě postupového klíče, resp. baráže, kterou by hrály jen čtyři týmy," hlásil z Curychu generální sekretář Fotbalové asociace ČR Rudolf Řepka, jenž samozřejmě rozšíření počtu účastníků mistrovství světa vítá. Ostatně, jako celý český fotbal.

Z 211 zemí jich postoupí 48

„Představuje to pro nás větší šanci se na mistrovství světa kvalifikovat," připomínal Řepka, že naposledy si národní tým zahrál na MS 2006 v Německu. „Koncil FIFA je složen ze zástupců národních asociací, kteří uvažovali stejně, jako my, takže návrh na rozšíření počtu účastníků byl schválen jednomyslně."

Není divu. FIFA momentálně sdružuje 211 členských zemí, takže po rozšíření počtu účastníků se závěrečného turnaje zúčastní každá čtvrtá pátá.

Jak by se mělo v roce 2026 hrát?
Osmačtyřicet účastníků bude rozděleno do 16 tříčlenných skupin, v nichž se utká každý s každým. Do další fáze turnaje, která se bude hrát už systémem play off, postoupí z každé skupiny první dvě mužstva. Šampionát by měl trvat 32 dnů, přičemž by mělo být sehráno 80 zápasů. Při současném hracím modelu s 32 účastníky, jenž platí pro MS 2018 v Rusku i MS 2022 v Kataru, je na programu 64 zápasů.

Reakce na verdikt ale už zdaleka tak jednoznačné nejsou. Hlavně hráčská asociace a Asociace evropských fotbalových klubů FCA jsou proti.

„Analyzujeme důsledky a na příštím zasedání budeme záležitost řešit. Rozhodnutí o změně hracího formátu přišlo, aniž by se zainteresovanými stranami někdo diskutoval. A ke změně přitom dojde až za devět let! Jde o rozhodnutí přijaté nikoli ze sportovních, ale z politických důvodů," ostře se vyhradila proti curyšskému verdiktu Asociace evropských fotbalových klubů FCA sdružující  kluby starého kontinentu, mezi nimiž je i Sparta, Slavia, Plzeň, Teplice a Liberec.

Löw, Ancelotti a spol. proti, Mourinho pro

„Jsem obecně proti tomu, aby reprezentace hrály ještě víc zápasů," netají se odmítavým postojem i kouč mnichovského Bayernu Carlo Ancelotti.

„Pro fotbal to není dobře, což jsme viděli už nyní na rozšířeném mistrovství Evropy. Ale dopředu jsme si mohli být jisti, že návrh projde, protože jde jen o to vydělat ještě víc peněz," přidal se čestný kapitán německého národního celku Uwe Seeler.

„Současný formát s 32 účastníky byl dobrý a rozšíření nic dobrého ze sportovního hlediska nepřinese. Na mistrovství Evropy ve Francii se to ukázalo. Kvality nepřibylo, spíše naopak, neboť přibylo tvrdé hry a snahy hlavně neinkasovat," souhlasil i trenér německých mistrů světa Joachim Löw.

Naopak Portugalec José Mourinho už před hlasováním rozšíření přivítal.  "Líbí se mi myšlenka skupin po třech týmech. Ve skupinách bude méně zápasů a pak přijde play off přinášející více emocí, tlaku a zkušeností pro hráče. Týmy s menším potenciálem sice odehrají jen dva zápasy, ale přinese jim to mnoho zkušeností a ekonomického zisku, což povede k jejich rozvoji včetně infrastruktury."

„Menší země jsou určitě pro, což platí i pro Koreu. Asie bude mít šest účastnických míst dosavadních čtyř, což naději na účast v závěrečném turnaji zvyšuje. Podle mého ale měl být s ohledem na zdraví hráčů ponechán stávající režim," míní Uli Stielike, který v současnosti vede korejskou reprezentaci.

Nový herní model vstoupí v platnost při mistrovství světa v roce 2026. O pořadatelství se zatím ucházejí USA, a to buď samostatně anebo společně s Kanadou nebo Mexikem, případně s oběma sousedy společně. Zájem projevila i Austrálie s Novým Zélandem, Ázerbájdžán s Tureckem, Kazachstán a Maroko

Líbí se vám rozhodnutí FIFA o rozšíření počtu účastníků MS?
Ano
19,6 %
Až vlastní průběh MS 2026 ukáže
32,6 %
Ne
47,8 %
Celkem hlasovalo 2491 čtenářů.

Reklama

  Real Madrid - Bayern dnes 21 : 00
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.