Hlavní obsah

Němci? Messi? Kdepak, superfavoritem na Zlatý míč je švihák z Realu, mají jasno ve Španělsku

Madrid/Praha

Vypadá to jako hotová věc, pozice Cristiana Ronalda by měla být mnohem suverénnější než před rokem, kdy triumf portugalského fotbalisty v anketě Zlatý míč FIFA někteří zastánci jeho rivalů nesli poněkud těžce. Pro rok 2014 by neměl mít vážnějšího konkurenta, alespoň tak to vidí španělský list AS. A asi nejen ten.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Švihák z Realu Cristiano Ronaldo je nejvážnějším kandidátem na zisk Zlatého míče za rok 2014.

Článek

„Ronaldo je superfavorit," napsalo v Madridu vycházející periodikum poté, co zhodnotilo kurzy evropských sázkových kanceláří na vítěze tradiční ankety. Tradiční Ballon d´Or by měl 12. ledna 2015 převzít Ronaldo, a to už potřetí v kariéře. Kromě toho za rok 2013 má i další za rok 2008.

Messi a Neuer ztrácejí

Průměr kurzů na Ronalda je výmluvný - 1,13:1. Za vsazené jedno euro výdělek chabý - 1,13 eura. Ale skoro jistý. Daleko za ním jsou druhý Lionel Messi (8,5) a třetí Manuel Neuer (16,25).

Ale je to vskutku tak jasné? Ronaldo v roce 2014 vyhrál Ligu mistrů, v nejvyšší španělské soutěži Realu ale pomohl jen ke třetímu místu za Atlétikem a Barcelonou, na světovém šampionátu rozhodně nenapsal nějaký velkolepý fotbalový příběh. Narozdíl od jiných. Zejména němečtí šampióni by se mohli jevit jako konkurenti, ale jejich největší silou byl silný kolektiv, nikoli individuality. Nebo by snad Neuer či Thomas Müller mohli vážněji ohrozit Portugalce?

Do finále MS se dostal i Argentinec Lionel Messi, ale neoslnil v něm. A ve stínu šviháka z Realu zůstávalo barcelonské eso i v dalších částech sezóny. Nebo je to snad mylný dojem?

Suárez se kousancem vystavil mimo hru

Zcela mimo užší nominovanou třiadvacítku adeptů zůstal na konci října barcelonský Luis Suárez poté, co si uřízl ostudu s kousáním do Itala Giorgia Chielliniho na MS. "Nastřílel 31 gólů a byl zvolen nejlepším hráčem v nejtěžší lize světa. Tak mi řekněte, proč není na seznamu hráčů pro Zlatý míč? Neuvěřitelné. Měl by o něj bojovat s Cristianem Ronaldem," podivil se Suárezův bývalý spoluhráč a kapitán fotbalistů Liverpoolu Steven Gerrard. Ale platné to nebylo nic.

Nemohli by se ale prosadit třeba Arjen Robben, hvězda nizozemské reprezentace na MS, či kanonýr šampionátu James Rodríguez z Kolumbie?

Před rokem Ronaldovo vítězství budilo i dost nevole. Zejména zastánci Francka Ribéryho zlostně mumlali o nespravedlnosti.

Rozhoduje hodnota hráčů, nebo jejich výkony?

„Jsem velmi zklamaný za Francka. Vyhrál všechno, co se vyhrát dalo, a proto si Zlatý míč zasloužil," pronesl po minulém vyhlašování první muž evropského fotbalu Michael Platini a netajil, že jednostranná volba, při níž se od roku 2008 opakují jména Messi a Ronaldo, mu není po chuti a fotbalu vysloveně škodí. Zvláště, když při volbě nejlepšího fotbalisty nerozhodují výkony, ale hodnota hráčů...

"Příští rok se tu zase sejdeme a budeme volit mezi Messim a Ronaldem. Za dva roky mezi Ronaldem a Messim a za tři roky zase," odhadoval Platini. Pro tento rok se podle všeho víceméně nemýlil, i když výsledek bude znám až za dva měsíce.

Už v první prosincový den oznámí organizátoři z Mezinárodní fotbalové federace FIFA a časopisu France Football trojlístek nejúspěšnějších kandidátů, o jehož složení rozhodnou hlasováním kapitáni a trenéři reprezentačních celků a také vybraní zástupci médií. Na galavečeru 12. ledna v Curychu pak bude oznámen vítěz. Tamtéž bude mimo jiné také vyhlášena cena Ference Puskáse pro nejlepší gól a jedenáctka roku.

Třiadvacítka nominovaných v abecedním pořadí:
Gareth BaleWalesReal Madrid
Karim BenzemaFrancieReal Madrid
Diego CostaŠpanělskoAtlético Madrid/Chelsea
Thibaut CourtoisBelgieAtlético Madrid/Chelsea
Cristiano RonaldoPortugalskoReal Madrid
Ángel Di María ArgentinaArgenitnaReal Madrid/Manchester United
Mario GötzeNěmeckoBayern Mnichov
Eden HazardBelgieChelsea
Zlatan IbrahimovicŠvédskoPSG
Andres IniestaŠpanělskoBarcelona
Toni KroosNěmeckoBayern Mnichov/Real Madrid
Philipp LahmNěmeckoBayern Mnichov
Javier MascheranoArgentinaBarcelona
Lionel MessiArgentinaBarcelona
Thomas MüllerNěmeckoBayern Mnichov
Manuel NeuerNěmeckoBayern Mnichov
NeymarBrazílieBarcelona
Paul PogbaFrancieJuventus Turín
Sergio RamosŠpanělskoReal Madrid
Arjen RobbenNizozemskoBayern Mnichov
James RodríguezKolumbieMonako/Real Madrid
Bastian SchweinsteigerNěmeckoBayern Mnichov
Yaya TouréPobřeží slonovinyManchester City
Kdo by podle vás měl dostat Zlatý míč za rok 2014?
Mario Götze
1,3 %
Lionel Messi
16,1 %
Thomas Müller
1,3 %
Manuel Neuer
7,4 %
Arjen Robben
2,5 %
James Rodríguez
1,4 %
Cristiano Ronaldo
64,2 %
Luis Suárez
1,7 %
někdo jiný
4,1 %
Celkem hlasovalo 3358 čtenářů.

Reklama

Související témata:
  1 : 2 Slovácko - Sparta 1 : 2 57. min Živě
20240505T18 : 00:00+0200
Slovácko vs. Sparta
Slovácko vs. Sparta
Slovácko
Sparta
  2 : 0 Teplice - Liberec 2 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Liberec
Teplice vs. Liberec
Teplice
Liberec
  3 : 1 Hradec Králové - Olomouc 3 : 1 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové vs. Olomouc
Hradec Králové
Olomouc
  3 : 0 Plzeň - Ml. Boleslav 3 : 0 dohráno
20240505T15 : 00:00+0200
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň vs. Ml. Boleslav
Plzeň
Ml. Boleslav
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.