Hlavní obsah

Nezmar! Útočníka nezastavila ani čtvrtá operace křížového vazu. Nechápu, žasne český rekordman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekord, o který rozhodně nestojí. Nicméně skotský fotbalista Lewis Vaughan je na sebe právem pyšný. Dokázal se totiž vrátit na trávníky po čtvrté operaci předního křížového vazu v koleně! Útočník skotského druholigového Raith Rovers je pravděpodobně světovým unikátem. Na profesionální úrovni jsou známy případy, kdy se hráči vraceli maximálně po třech takových zákrocích.

Foto: Twitter

Skotský útočník Lewis Vaughan se dokázal vrátit po čtvrté operaci předního křížového vazu v koleně.

Článek

„Nemůžu uvěřit, že jsem zpátky. Smůly jsem si vybral na několik životů, dokázal jsem se pokaždé vrátit. Držím zřejmě světový rekord, neznám nikoho podobného," řekl čerstvě 27letý Vaughan britským médiím. Za sebou má dvě operace na každém koleni, stihl je do svých 26 let.

„Nechápu. Po zkušenosti, kterou mám, si tohle vážně nedokážu představit. Netušil jsem zprvu, co mě po operaci čeká. Prakticky jsem se učil znovu chodit, nemohl jsme na nohu dlouho došlápnout. Klobouk dolů před Skotem," žasne bývalý vynikající záložník Pavel Zavadil. Historicky nejstaršího hráčem české ligy potkalo toto zranění v 38 letech.

Přetržení předního křížového vazu v koleně se fotbalisté bojí jako čert kříže. Po operaci následuje několikatýdenní „bolestivá" fáze, celková rekonvalescence trvá minimálně 6 měsíců. Pokud jde všechno ideálně, do plné fyzické a herní pohody se fotbalisté vracejí po roce.

I ti, kteří podstoupili jeden zákrok, vnímají, že koleno není úplně stejné jako dřív. Pokud dojde k recidivě, reálně hrozí konec kariéry. Pokračování po třetím zákroku je výjimečné. Kolumbijský útočník Radamel Falcao je jedním z mála fotbalistů, kteří po třech takových operacích stále hrají. Tři zákroky má za sebou také slávistický stoper David Hovorka. Po třetím návratu má však potíže, na podzim neodehrál ani minutu.

Čtyři plastiky křížového vazu, všechny na jedné noze, prodělal v minulosti bývalý útočník Opavy Michal Hampel. Poslední ruptura byla osudná, Hampel musel předčasně ukončit kariéru. „Před dvaceti lety, kdy se to samé stalo mně, bych si návrat do profi fotbalu po čtyřech plastikách představit neuměl. Doba se však značně posunula, při nynějších informacích a znalostech tohoto zranění trvalý návrat možný je," uvádí 46letý Hampel, nynější kondiční trenér Pardubic.

Vzhledem k recidivě se musí mít Vaughan na pozoru. Pátá operace by byla s nejvyšší pravděpodobností poslední kapkou. „Před návratem jsem tvrdě trénoval, zvládl jsem všechny zátěžové testy. Takže pokud by k tomu mělo dojít znovu, mám čisté svědomí, že jsem udělal maximum," podotýká Vaughan.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 Real Madrid - Bayern 1 : 1 88. min Živě
20240508T21 : 00:00+0200
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid vs. Bayern
Real Madrid
Bayern
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.