Hlavní obsah

Odpískej nudu. Projekt motivuje děti k pohybu, odměnou jsou dresy hvězd

Praha

Oblíbený McDonald’s Cup se po loňském výpadku letos vrací v nové podobě. Letošní ročník dostal název Odpískej nudu a přesouvá se do online prostředí. Sportovní aktivity a úkoly s řadou zajímavých odměn včetně setkání s nejlepšími domácími sportovci tentokrát nenabídne jen fotbalistům ze základních škol. Určený je pro všechny malé i větší děti, kterým v současnosti chybí pohyb a společné aktivity. Projekt, na kterém spolupracuje FAČR, startuje od dubna a poběží po dobu tří měsíců. Do projektu se zapojila celá řada odborníků, kteří se věnují motivaci dětí po psychické i fyzické stránce.

Foto: Sport.cz

Kluci si už potřebují zahrát...

Článek

Současná pandemie s sebou přináší celou řadu omezení, která těžce nesou jak dospělí, tak i děti. Ani více než rok od jejího propuknutí nechodí do škol, nenavštěvují kroužky, nemohou být se svými kamarády a různá omezení pohybu s sebou přináší také nedostatek sportovních aktivit. Přibývají tedy na váze a trpí nejen jejich pohybový systém, hlavně však jejich duše. McDonald's Cup hraje ve sportovním kalendáři Asociace školních sportovních klubů ČR více než 23 let nezastupitelnou roli. Rozhodnutí o zrušení tradiční formy turnaje tak nebylo jednoduché. Vzhledem k situaci ale jediné možné.

„Okamžitě jsme chtěli hledat cestu, jak školním dětem ve složité době pomoct, motivovat je k pohybu. Dát jim možnost plnit různé sportovní úkoly, soutěžit mezi sebou, jednoduše být v pohybu," říká Michal Blažej, Grassroots manažer za FAČR, spoluorganizátor projektu. „Stejně tak jsme chtěli mířit i na učitele a rodiče, pro které jsme připravili různá edukativní videa, která je mohou inspirovat pro sportovní aktivity. Myslím, že výsledek naší společné práce je velmi povedený, pro děti bude v následujících měsících příjemným zpestřením a doplňkem jejich sportovních aktivit a pro učitele a rodiče vítanou inspirací," dodává Blažej.

Závažnost už příliš dlouho trvajících omezení, která ztěžují nejen sportování, ale hlavně aktivní životní styl obecně, si samozřejmě uvědomují i v McDonald's, kde se sportování dětí věnují už více než 20 let. Restaurační řetězec proto přišel s pomocnou rukou nejen pro rodiče a učitele, ale hlavně také pro malé sportovce.

„Loni jsme museli učinit velmi těžké rozhodnutí a další ročník McDonald's Cupu, kterého se pravidelně účastní desetitisíce dětí ze čtyř tisíc základních škol, jsme kvůli epidemické situaci zabraňující společnému sportování, museli zrušit. O další ročník už ale děti určitě neochudíme," říká Jitka Pajurková, ředitelka komunikace a PR společnosti McDonald's. „Protože není stále jasné, jestli budou moct děti na jaře a v létě společně sportovat, rozhodli jsme se turnaj přesunout na internet. 22 ½. ročník se jmenuje Odpískej nudu a zaměřený tentokrát nebude jen na malé fotbalisty, ale na všechny děti ve věku 5-15 let," dodává Pajurková.

Šikulové se dostanou do slosování

Také UEFA zaštiťuje a podporuje projekt Odpískej nudu. „Pandemická situace nás obrala o možnost hrát fotbal a sportovat tak, jak jsme zvyklí, s přáteli. Děti ke všemu patří do skupiny nejvíce negativně ovlivněné absencí pravidelného pohybu. Proto vítáme a oceňujeme projekt Odpískej nudu, který inspiruje a motivuje děti a rodiče k pohybu," říká Frank Ludolph, ředitel oddělení vzdělávání organizace UEFA.

Projekt bude probíhat na webových stránkách McDonald's Cup, kde bude pro malé sportovce připravená Tréninková výzva. V ní budou postupně plnit různé zábavné sportovní úkoly, ale ve výzvě se objeví třeba také vědomostní kvíz nebo další činnosti, které jim pomohou zapomenout na současnou situaci. A krátká videa jsou tentokrát také zaměřena i na všestrannou pohybovou aktivitu. S plněním jednotlivých úkolů budou děti postupovat do další úrovně. Na úplném konci pak všechny děti získají diplom se svým jménem.

Šikulové, kteří splní v každé úrovni všechna cvičení, budou zařazeni do slosování o 40 dresů českého národního týmu s podpisem největších hvězd - Tomáše Součka, Vladimíra Coufala, Alexe Krále a Jakuba Jankta. Dalších jedenáct dětí pak doprovodí fotbalovou reprezentaci přímo na hřiště v rámci zářijového utkání s národním týmem Ukrajiny. Stačí poslat video na téma "já a fotbal". Nejoriginálnější z nich bude vybírat porota v čele s trenérem českého národního týmu Jaroslavem Šilhavým.

Jedním z odborníků je vedle dětského psychologa Václava Mertina také mentální kouč a trenér Marian Jelínek. „Spotřeba antidepresiv a otylost se u malých dětí zvyšují, což má za následek sníženou fyzickou ale i psychickou odolnost. Abychom tomu mohli čelit, musíme vystoupit ze své komfortní zóny, do zóny učení. V zóně učení můžeme růst, ať už psychicky nebo fyzicky, " říká Jelínek. „Právě proto je důležité vést děti k aktivnímu pohybu. Projekt Odpískej nudu je skvělou příležitostí, jak se do toho pustit. Nikdy není pozdě, " dodává.

Do projektu Odpískej nudu se zájemci mohou zapojit na webu projektu, kde naleznou celou řadu videí s odborníky, kteří komentují aktuální úroveň a míru pohybových aktivit dětí, které se v současnosti dramaticky zhoršují kvůli celosvětové pandemii.

Reklama