Hlavní obsah

Ostravský soud poslal do vězení fanouška, který útočil na vlak

OSTRAVA

Na patnáct měsíců poslal soudce ostravského okresního soudu do vězení fanouška ostravského Baníku, který se účastnil útoku na vlak s příznivci polského klubu Legie Varšava. Ten skupina napadla organizovaně 28. září 2006 na hlavním nádraží v Ostravě-Přívoze. Při krátké rvačce, do níž se zapletli náhodní cestující, bylo několik lidí zraněno. ČTK to řekl soudce Igor Krajdl, který se případem zabývá.

Článek

Další čtyři útočníci vyvázli s podmínkou. Soudce udělení jednoho nepodmíněného trestu vysvětlil tím, že se jednalo o nenapravitelného násilníka. "Za násilnosti při fotbalových zápasech byl v minulosti už čtyřikrát odsouzen," řekl soudce Krajdl.

Celkem byla kvůli útoku na vlak podána obžaloba na devět ostravských radikálních fanoušků. V prvním kole soud rozhodl udělením trestního příkazu. Ten ale přijali jen čtyři dopadení útočníci. Pět si jich podalo odpor. Případ proto pokračoval klasickým hlavním líčením už jen s pěticí obžalovaných.

"Obžalované usvědčila svědkyně, které věrohodně uvedla, že je poznává. Navíc je usvědčily i SMS zprávy, které si posílali před útokem mezi sebou," uvedl soudce.

Na konci září 2006 skupina fanoušků, složená z příznivců Baníku a polského klubu GKS Katovice, zaútočila na mezinárodní rychlík Varšava -Vídeň, ve kterém cestovalo asi 15 fanoušků Legie Varšava na utkání Poháru UEFA s Austrií Vídeň. Několik jich přitom okradli a zranili. Do incidentu se podle policie zapojilo pět desítek násilníků.

"Bylo to brutální," řekl ČTK krátce po incidentu jeden z cestujících, který nastupoval do rychlíku v Katovicích. Ačkoli s fotbalem nemá nic společného, i on utržil několik ran. "Museli mít ve vlaku informátora. Maskovaná tlupa vrazila přesně do vagonu, kde cestovali Poláci, kteří se celou cestu chovali slušně," řekl. Dodal, že podle rozhovoru s napadenými polskými fandy byli mezi útočníky i příznivci klubu z Katovic, kteří mají s nejtvrdším jádrem Ostraváků družbu.

Fandové Baníku, kteří patří v českém fotbalu k nejagresivnějším, často spolupracují s příznivci katovického klubu. Na svědomí už mají řadu výtržností. Nejzávažnější případ je z roku 1999, kdy zaútočili kameny na vlak, ve kterém cestovali jejich olomoučtí rivalové. Jeden z kamenů zasáhl do hlavy dvaatřicetiletou ženu z Havířova, která po těžkém zranění téměř nevidí na pravé oko a je v invalidním důchodu.

Reklama

Související témata:
  0 : 2 AS Řím - Leverkusen 0 : 2 dohráno
20240502T21 : 00:00+0200
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím vs. Leverkusen
AS Řím
Leverkusen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.