Hlavní obsah

Prasečí chřipka zrušila i jihoamerický turnaj mladých fotbalistů

Obavy z epidemie prasečí chřipky zasáhly i sport. Byl kvůli nim zrušen rozehraný šampionát fotbalistů Severní a Střední Ameriky do 17 let, který přitom dospěl už do semifinále. Turnaj se konal v hlavním městě Mexika, které epidemie postihla nejvíce. Podobný osud možná čeká i červencové mistrovství světa juniorských volejbalistek v Mexiku.

Článek

Semifinálové zápasy juniorského fotbalového šampionátu se měly hrát už ve středu, ale hráči Kostariky, Hondurasu, Mexika a Spojených států se místo toho urychleně sbalili a odjeli domů. Dnes bylo navíc odloženo kontinentální mistrovství v plážovém fotbalu, které mělo v mexickém městě Puerto Vallarta začít taktéž ve středu.

Obavy se dotkly i klubových soutěží. Už o uplynulém víkendu se tři vrcholové zápasy v mexické metropoli hrály před prázdnými tribunami, teď se vedení konfederace CONCACAF rozhodlo odložit i finálový zápas své Ligy mistrů mezi mexickými kluby Cruz Azul a Atlante. Hrát by se mělo až 12. května.

Prasečí chřipka v Mexiku zabila podle některých odhadů až 150 lidí. Obavy z ní má i mezinárodní volejbalová federace FIVB, protože světový šampionát juniorek se má 16. až 25. července odehrát v mexických městech Mexicali a Tijuaně.

Ve hře je přesunutí šampionátu

"Situaci v Mexiku pečlivě sledujeme a analyzujeme možné dopady," citovala agentura AP viceprezidenta FIVB Theofanise Tsiokrise. Ve hře je podle něj přesunutí šampionátu jinam, jeho odložení i kompletní odřeknutí. O účast na turnaji budou ještě bojovat v květnové kvalifikaci i české juniorky.

Obavy z nemoci provázejí také mistrovství světa stolních tenistů v Jokohamě za české účasti. Dva hráči, kteří přiletěli do dějiště turnaje z rizikových oblastí, byli hned na letišti umístěni do karantény a podrobeni testům, které byly negativní.

Oba nejmenovaní stolní tenisté mohou podle oznámení organizátorů na šampionátu nastoupit. Podle federace ITTF by měli vyšetření podstoupit všichni účastníci turnaje z ohrožených oblastí.

Reklama