Hlavní obsah

Ranieri v Anglii fandí Contemu. I proto rady s muzikou i třeba vajíčky

Florencie/Praha

Dočkal se další pocty, protože italský fotbal ho uvedl do své Síně slávy. Jako šestého trenéra v pořadí, protože teprve v roce 2011 začal oceňovat své legendy. Kouč anglického Leicesteru Claudio Ranieri už mezi ně patří, neboť v Paláci Vecchio ve Florencii se mu nyní této pocty dostalo, stejně jako se jí dostalo Paolo Rossimu, Cesare Maldinimu či třeba Giuseppe Bergomimu nebo Brazilci Paolo Roberto Falcaovi. Ranieri však při fotbalové slávě mluvil víc o svém italském kolegovi v anglických službách Contem, než sám o sobě.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Claudio Ranieri z Leicesteru byl vyhlášen nejlepším fotbalovým trenérem roku 2016.

Článek

„Já mám sice v Leicesteru smlouvu až do roku 2020, ale víte, jak to ve fotbale chodí," svěřoval se Ranieri auditoriu, v němž mezi spoustou velikánů italského fotbalu seděl i Argentinec Diego Maradona, kterého do Síně slávy uvedli před dvěma lety.

Italská škola stále umí

„Jeden den jste za hvězdu, druhý den se válíte v prachu. Samozřejmě bych chtěl v Anglii zůstat. I proto, abych mohl dál sledovat Antonia Conteho," vykládal kouč vyhlášený na nedávné slávě v Curychu nejlepším trenérem světa v anketě FIFA, jehož Lišky se ovšem v probíhající sezóně trápí nad dnem ligové tabulky.

„Na rozdíl od jiných přišel do Anglie bez fanfár, ale v Chelsea dokazuje, že italská trenérská škola stále umí. Proto mu jako bývalý trenér Chelsea a italský fanoušek ohromně fandím," přiznával Ranieri, že si nic nepřeje víc, než aby po něm získal mistrovský titul v Premier League právě Conte.

„Doufám, že svůj cíl naplní, primát získá a stane se tak čtvrtým italským trenérem, který anglickou ligu vyhraje," připomněl Ranieri, že na Ostrovech zatím triumfoval jen on loni s Leicesterem, Roberto Mancini v roce 2012 s Manchesterem City a Carlo Ancelotti dva roky před tím s Chelsea.

Zkušenosti se Contemu hodí

I proto poskytl Contemu spoustu cenných rad, jak to v anglických klubech chodí a na co jsou hráči zvyklí. A jeho krajan se jimi řídí...

„Pro mě bylo po zkušenostech z domova nemyslitelné, aby před zápasem duněla v šatně muzika. Pokud ji hráči poslouchali, pak jen ve sluchátkách. Claudio mě upozornil, že v Anglii je to běžné a abych tyto zvyklosti neměnil. Řídím se jeho radou a dost možná, že to budu tolerovat, až se jednou vrátím do Itálie. Stejné je to s vejci, které jsou na Ostrovech hráči zvyklí pojídat i před utkáním," smál se Conte, jemuž zkušenosti o osmnáct let staršího trenérského kolegy určitě pomohly.

Vždyť po 21. kolech vede s Chelsea Premier League s náskokem sedmi bodů před Tottenhamem a Liverpoolem a míří za titulem, který mu Ranieri tolik přeje.

Reklama

Související témata: