Hlavní obsah

Ronaldinho napálil brankáře. Rozhodčí však neměl pro jeho vtípek pochopení

V pětatřiceti letech byl Ronaldinho krůček od dalšího úspěchu. Ve finále play off mexické ligy však jeho Querétaro v dvouzápasovém klání podlehlo Santosu Laguna celkově 3:5 a slavný Brazilec nakonec zůstal bez trofeje. Domácí odvetu přitom mohl někdejší hráč Barcelony pořádně zdramatizovat, kdyby mu rozhodčí uznal vstřelený gól. Sudí ale neměl pro Ronaldinhův kousek ani špetku pochopení a místo připsané branky mu udělil žlutou kartu.

Ronaldinho "napálil" brankáře, gól mu však neuznali.

 
Článek

Querétaro prohrálo první zápas na hřišti Santosu Laguna vysoko 0:5 a vypadalo to, že odveta bude formalitou. Jenže „Bílí kohouti" doma už v poločase vedli 3:0, a když po hodině hry vstoupil na hrací plochu Ronaldinho, bylo znovu hodně dusno.

V 67. minutě hostující brankář Agustin Marchesin vykopával míč, a když si ho předhodil před sebe, objevil se lišák Ronaldinho, který mu špičkou kopačky kulatý nesmysl sebral a záhy skóroval.

Ovšem hlavní rozhodčí okamžitě pískal - celou situaci posoudil tak, že Argentinec měl balón ve svém držení a Ronaldinho se dopustil nedovoleného zákroku. Škoda, protože finále ještě mohlo být velké drama. Souhlasíte s verdiktem hlavního arbitra, anebo měla branka platit?

A co říkají pravidla? Jako v řadě jiných případů je to poněkud ohebné...

Znění příslušné části pravidla XII
Nepřímý volný kop ve prospěch soupeřova družstva rozhodčí také nařídí, jestliže hráč podle názoru rozhodčího znemožňuje brankáři, který má míč v rukou, aby se míče zbavil,
Výklad k pravidlu ve vydání FAČR
Bránění brankáři v rozehrání míče:
Pravidlo porušuje hráč, který aktivně překáží soupeřovu brankáři, aby se zbavil míče, který drží v rukou. Jestliže např. hráč poskakuje nebo pobíhá před brankářem, a tím ho nutí, aby míč držel v rukou déle, než dovolují pravidla, porušuje pravidlo. Za porušení pravidla se nepovažuje, jestliže se hráč před brankáře pouze postaví, brankář má totiž možnost míč vyhodit.
Měl Ronaldinhův gól platit?
Ano
84,9 %
Ne
15,1 %
Celkem hlasovalo 15719 čtenářů.

Reklama

Související témata: