Hlavní obsah

Rosický přišel na Spartu jako přívažek k bráchovi, pak se stal super hvězdou

Karel FeltSport.czPrávo

Když v roce 1987 přicházel z Kompresorů na Letnou jako velký talent desetiletý Jiří Rosický, jeho otec stejného jména i příjmení, bývalý hráč Sparty a Bohemky, přivedl i sedmiletého Tomáše s tím, že když berou Jirku, musí vzít i jeho. Z téhle epizody už se stala legenda, stejně jako z jejího hlavního aktéra.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Rosický se svým nejstarším dresem během tiskové konference, kde oznámil konec hráčské kariéry.

Článek
Fotogalerie

Tomáš Rosický oznámil konec profesionální kariéry

„Je to fotbalový diamant," řekl o Tomáši Rosickém už na začátku kariéry jeho hráčský manažer Pavel Paska. Měl pravdu, jeho čich na hráče je vynikající. Už v sedmnácti letech dával Jozef Chovanec mladíčkovi ochutnávat, jak to vypadá ve sparťanském áčku. V květnu 1999 ho Zdeněk Ščasný poslal poprvé na trávník v ligovém utkání s Jabloncem. Na podzim si ho pak vzal do kádru Ivan Hašek.

Šikovného záložníka si všimli i v zahraničí. Kouč Borussie Dortmund Matthias Sammer se do něho doslova zamiloval. „Chci ho do mužstva, dostane po hvězdném Möllerovi číslo 10," prohlásil v prosinci roku 2000 a už v lednu se největší přestup z české ligy realizoval.

Řízek se ujal

V té době německý tisk psal o Rosickém jako o „Malém Mozartovi." Trenér Sammer také řekl, že by měl jíst hodně řízků, aby zesílil. Přezdívka „Řízek" se ujala. Německý velkoklub zaplatil Spartě neuvěřitelných 504 miliónů korun. Rosický dovedl jako režisér hry Borussii k německému titulu a v roce 2002 do finále Poháru UEFA.

„S Tomášem jsem prožil skvělé roky v Dortmundu a hlavně v reprezentaci. Škoda, že jsem si před finále s Feyenoordem v Rotterdamu sáhl na trofej, to jsem neměl," vzpomínal už s úsměvem Jan Koller. Společně pak s týmem, který hrál podle odborníků nejlepší fotbal, vyválčili bronz na ME 2004.

V létě 2006 přišla další přestupová bomba. Za v přepočtu 300 miliónů korun koupil Rosického Arsenal. S ním vyhrál dvakrát FA Cup a Superpohár. „Když milujete fotbal, milujete i Rosického," charakterizoval českého záložníka kouč Arséne Wenger. Jenže přišel leden 2008 a nevině vypadající faul v duelu s Fullhamem a poranění podkolenní šlachy, Stál ho rok a půl kariéry. Bohužel od té doby se táhnou jeho další častá zranění.

Poslední gól a děkovačky

Loni v létě se vrátil na Letnou, jenže přišly další zdravotní komplikace. Čekání na návrat se protáhlo až do září, kdy nastoupil za obrovských ovací na 19 minut proti Mladé Boleslavi. A zase přišly zdravotní problémy. Vrátil se až v této sezóně, když poprvé nastoupil na dvacet minut v červenci v úvodním duelu proti Bohemians. V základní sestavě se objevil až v 5. kole proti Karviné a dal vedoucí gól, svůj poslední ligový. Na podzim nastoupil v jedenácti zápasech, naposledy 3. prosince proti Mladé Boleslavi na závěrečnou půlhodinu...

Poděkování za vše, co pro fotbal udělal, napsaly na sociální sítě nejen jeho bývalé kluby, ale i spoluhráči. „Dlouhá kariéra dnes skončila, ale vzpomínka na jedinečný dribling, vynikající průniky a krásné branky zůstávají navždy," vzkázala Borussia. „Budeš nám na hřišti chybět, Malý Mozarte," napsal na twitteru Arsenal.

„Bylo mi ctí s Tebou hrát, a především na Tebe koukat. Vše nejlepší do fotbalového důchodu," přidal se Petr Čech.

„Každý, kdo tu hru miluje, byl rád s tebou v týmu - nejsem výjimka. Každý, kdo tu hru miluje, je teď smutný, že končíš - nejsem výjimka. Hodně štěstí do budoucna a díky za vše LEGENDO," smekl pomyslný klobouk Marek Matějovský.

Reklama

Související témata: