Hlavní obsah

Šachy před volbou Peltova nástupce. Morava navrhuje vlastní úpravu stanov

Jde do tuhého. Český fotbal stále nemá řádně zvoleného předsedu. Zástupci UEFA dokonce pohrozili vytvořením normalizační komise a dalšími sankcemi, pokud nedojde na úpravu stanov Fotbalové asociace ČR v otázce volby předsedy. Dvoukomorový systém vedl v červnu při hledání nástupce Miroslava Pelty k patu mezi Petrem Fouskem a Martinem Malíkem. Oba kandidáti se o funkci ucházejí znovu, volit se bude na mimořádné valné hromadě 12. prosince v Nymburce. Ve hře jsou hned dva návrhy úpravy stanov. Jak jinak - jeden český, druhý moravský...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Kandidáti na předsedu FAČR - zleva Petr Fousek a Martin Malík.

Článek

Zástupci moravské komory se v pátek sešli v Olomouci, aby se dohodli na strategii před valnou hromadou. Jednání bylo údajně velmi vzrušené, nicméně z něj vzešel vlastní návrh Moravanů na úpravu stanov FAČR ohledně volby předsedy. Proti návrhu české komory schválenému výkonným výborem chce do procesu vložit ještě jedno kolo, ve kterém by rozhodoval součet procentuálního zisku hlasů přítomných delegátů z každé z komor. Prostý součet hlasů přítomných delegátů bez rozdílu komor, jak navrhují Češi, by přišel na řadu až v případném pátém kole.

Vzhledem k tomu, že česká komora disponuje na valné hromadě 128 hlasy a moravská 74 hlasy (přesné počty vždy závisí na aktuálním složení I. a II. ligy), není podle Moravanů možné přistoupit k pouhému sčítání hlasů napříč komorami už ve 4. kole volby, jak navrhuje výkonný výbor asociace.

„Schválit volbu předsedy ve čtvrtém kole prostou většinou hlasů napříč komorami, to by byla pro Moravu naprostá sebevražda," poukazuje Zdeněk Zlámal, první místopředseda FAČR, proč moravská komora odhlasovala vlastní návrh na úpravu stanov, který počítá až s pěti koly volby.

Ani jedna z komor nemá být upozaděna

"Mám za to, že náš návrh daleko lépe reflektuje rozložení sil v české a moravské komoře. Ani jedna z nich nebude upozaděna a kandidát na předsedu bude muset skutečně hledat podporu v obou komorách," zůrazňuje Zlámal.

I takový model by podle počtu hlasů na poslední valné hromadě znamenal vítězství kandidáta české komory Martina Malíka, ale dal by moravské komoře, která podporovala druhého z kandidátů Petra Fouska, větší možnost do volby promluvit.

Morava rovněž sestavila tým, který bude pověřen vyjednáváním s českou komorou tak, aby došlo ke zvolení předsedy. Tým ale tentokrát nebude požadovat žádné personální změny týkající se českých zástupců, jako se stalo na řádné valné hromadě.

Návrh moravské komory:
Čl. 21 odst. 5 stanov bude doplněn o písm. d) a e) následujícího znění:
„Není-li zvolen ani ve třetím kole, je ve čtvrtém kole zvolen ten z kandidátů účastnivších se třetího kola, jehož prostý součet procentuálního zisku hlasů přítomných delegátů v každé z komor je vyšší.“
„Není-li zvolen ani ve čtvrtém kole, je v pátém kole zvolen ten z kandidátů účastnivších se čtvrtého kola, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší.“
Návrh VV FAČR (české komory):
Čl. 21 odst. 5 stanov bude doplněn o písm. d) následujícího znění:
„Není-li zvolen ani ve třetím kole, je ve čtvrtém kole zvolen ten z kandidátů účastnivších se třetího kola, jehož prostý součet hlasů získaných dohromady v obou komorách od přítomných delegátů je vyšší.“

Reklama