Hlavní obsah

Se Šmicrem se baví, Poborský je jeho soupeřem. Fousek cítí velkou šanci

Praha

Stávajícího šéfa Martina Malíka před čtyřmi lety neporazil. V českém fotbale se ovšem po říjnovém zatčení místopředsedy Roama Berbra otevřela šance k demokratizaci poměrů a zkušený funkcionář Petr Fousek znovu ohlásil kandidaturu na místo předsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR). „Fotbal funguje jako politický systém, jsou v něm určité koalice a opozice. Lídr by měl hlavně vyjednat výsledný směr, a komunikace je moje silná stránka,“ nabízí své služby.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek během valné hromady v červnu 2017.

Článek

Kdyby ze scény nezmizel všemocný Roman Berbr, bývalý strahovský generální sekretář by na post předsedy nejspíš znovu nekandidoval. Teď ovšem cítí velkou podporu a jde znovu do bitvy. Zkušenější a věří, že i silnější než před čtyřmi lety.

„Nesázím, takže tipovat své šance nechci. Ale kdybych si nevěřil na výhru, ani bych do toho nechodil. Myslím, že šance je veliká," avizuje Petr Fousek při představení svého programu.

Před čtyřmi lety proti současnému šéfovi asociace Martinu Malíkovi neuspěl.

„Letošní kandidatura je zcela jiná, odehrává se ve výrazně demokratičtějším prostředí. Kandidatura má úplně jinou dimenzi. Mám morální náskok a zkušenost z tehdejších voleb," ujišťuje.

Naposledy pracoval jako nezávislý expert FIFA a UEFA pro řecký svaz. Od Akropole také sledoval podzimní skandál v českém fotbale, po němž se začalo spekulovat, že právě Fousek by byl vhodným novým předsedou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Petr Fousek během mimořádné Valné hromady FAČR.

„Hned jasno jsem neměl, z mise v Řecku jsem se vrátil na začátku roku. Nicméně už od října, kdy padl pan Berbr, jsem byl permanentně kontaktován. Je třeba přiznat, že změna prostředí byl určitý moment, který sehrál roli. Kdyby nedošlo ke změnám a panovaly by předpoklady jako před loňským říjnem, asi bych o kandidatuře znovu neuvažoval," netají.

Po návratu domů se zorientoval v rozložení sil a kandidaturu vyhlásil. Jeho jediným soupeřem je zatím internacionál Karel Poborský.

Bere pouze předsedu

„Cítil jsem jako povinnosti vyslyšet ty, kteří volají po demokratizaci, transparentnosti v českém fotbale. Po někom, kdo zná chod svazu skrz na skrz. Kdo prošel svazem od nejnižších až po generálního sekretáře," líčí někdejší generální sekretář českého svazu, který se později přejmenoval na FAČR.

Taktizovat a ustupovat di jiných pozic nehodlá, ani kdyby šlo o roli místopředsedy, případně generálního sekretáře.

Martin Malík nebude znovu kandidovat na předsedu FAČRVideo: Sport.cz, FAČR

„Budu kandidovat pouze na předsedu, o jiných funkcích nebo pozicích vůbec neuvažuji."

Jedná i se zástupci iniciativy Fevoluce, která usiluje o změny v českém fotbale. Její tváří je další bývalý reprezentant Vladimír Šmicer, jenž zatím neoznámil, zda bude kandidovat na předsedu.

Spekuluje se, že pokud se dohodnou, Šmicer proti Fouskovi nepůjde, ale vezme pozici místopředsedy.

„S Fevolucí komunikujeme, s Vladimírem Šmicrem mluvím. Máme určitého společného jmenovatele - reformistický proces v českém fotbale. Pokud se týká kandidatury Vladimíra Šmicra, nemůžu a ani nechci mluvit za Fevoluci," říká Fousek.

Žádnou dohodu však zatím potvrdit nechce. „Fevoluce deklarovala, že jejím cílem je věnovat se obrodě v okresních a krajských svazech. Je na ní, kdy se vyjádří," poznamenává.

Rád by sblížil FAČR s LFA

Zatím ani nechce konkretizovat, kdo za ním stojí.

„Rozhodující datum je 13. květen. Každý kandidát musí předložit nominace tří krajských svazů, sedmi okresních svazů nebo 10 klubů. Kdybych podporu krajů, okresů a klubů neměl, určitě bych kandidaturu neoznamoval. Ale ctím, že první krok a oznámení podpory by měly udělat kluby, okresy či kraje. Ale obecně ji cítím."

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Michal Pospíšil (vlevo) a předseda organizačního výboru Petr Fousek s trofejí pro mistry Evropy do 21 let.

Fousek už také jednal se zástupci největších českých klubů Sparty a Slavie.

„Chci usilovat o co nejširší podporu. Nejen Sparty a Slavie, ale i profesionálního fotbalu, celého českého fotbalu. Komunikoval jsem s představiteli Sparty a Slavie a komunikace bude pokračovat. Rád bych sblížil FAČR s LFA, několikrát jsem se sešel s předsedou LFA," rekapituluje.

Martin Malík post předsedy obhajovat nebude, Karel Poborský se o něj uchází.

Fotbal mají řídit profesionální funkcionáři

„S Karlem se známe dlouho. Byl v národním týmu, nejen v Anglii, když jsem byl na svazu jako elév. Při nejúspěšnějších turnajích v letech 2004 a 2006 jsem byl generální sekretář. Karel byl fantastický hráč, osobnost. Ale já jsem přesvědčen, že fotbal mají řídit profesionální funkcionáři," poukazuje Fousek na své přednosti.

„Nemůžu hodnotit jeho práci pro FAČR v posledním období. Já byl v zahraničí a předtím jsem se s ním na žádném patře nesetkal. S Karlem asi zastáváme jinou filozofii a jsou za námi jiní podporovatelé."

Jednu výhodu ovšem Poborský má. Předpokládá se, že pracovníci asociaci mu budou při kandidatuře pomáhat. Spokojil by se s menšími změnami, než jaké by si v případě zvolení na Strahově představoval Fousek.

„Vždycky je obtížnější se dostat dovnitř zvenku, než když už uvnitř jste. Myslím, že všichni zaměstnanci od generálního sekretáře až po posledního pracovníka by měli zůstat neutrální a apolitičtí. Alespoň takové stanovisko jsem tam sám zastával. I když jsme třeba měli rok se třemi valnými hromadami. Tlaky jsou i na sekretariát obrovské, ale je jeho povinností jim odolat," apeluje Fousek.

Hlavní programové pilíře kandidatury Petra Fouska
1.Demokratizace fotbalu, zlepšení pověsti a image, důvěryhodnost, transparentní procesy, objektivní systémy, rovný přístup, eliminace diskriminace, klientelismu a protekcionismu. Upřednostnění kritérií kvality a odbornosti, zavedení opatření proti kumulaci funkcí, otevřenější komunikace.
2.Posílení vnějších vztahů s FIFA, UEFA, ČUS, NSA, státními orgány, kraji a obcemi.
3.Nové struktury, procesy, management, řízení. Aktualizace strategického a jiných plánů. Restrukturalizace FAČR a některých jeho orgánů, personální změny. Zvýšení nároků a zlepšení koordinace. Rozšiřování členské základny.
4.Těsnější vztahy a intenzivnější spolupráce mezi vnitřními částmi fotbalu a jejich podpora – LFA, ŘKČ, ŘKM, KFS, OFS, Unií trenérů, Unií hráčských agentů a sjednocení Unií hráčů.
5.Sportovní oblast a rozvoj mládeže, podpora reprezentací všech kategorií s důrazem na A a U21, rozvoj trenérů, grassroots i akademií, rozhodčích a infrastruktury. Rozvoj ženského fenoménu. Zvyšování návštěvnosti.
6.Soutěže - analýza stávajícího stavu, příprava restrukturalizace a soutěžní výhled na delší období. Licence, rozhodčí, delegáti.
7.Legislativa a předpisy - spolukoordinace postavení sportu v ČR s ČUS a NSA, novelizace stanov, předpisů a řádů FAČR. Boj proti ovlivňování zápasů, nelegálnímu sázení, diváckému násilí, korupci a dopingu.
8.Finance a marketing - zhodnocení aktuální finanční situace, zavedení úsporných opatření. Zajištění příjmů z FIFA a UEFA, z vlastních zdrojů a příspěvků od státu. Udržení stávajících partnerů, respektive získání nových partnerů podmíněné reformními procesy ve fotbale. Nové předpisy zajišťující transparentní financování a přerozdělování.
9.Komunikace - otevřenější, pozitivnější a aktivnější dovnitř i navenek. Zlepšení využití komunikačních nástrojů, popularizace fotbalu.

Reklama

Související témata: