Hlavní obsah

Šéf Chapecoense po děsivé tragédii odkrývá plány. Proč trio hráčů nesedlo s týmem do letadla?

Sao Paulo

V záplavě smutku se už rodí plány na obrození tragédií zničeného fotbalového týmu Chapecoense. Představitelé brazilského týmu věří, se se jim po pondělním pádu letadla s prakticky celým kádrem podaří klub postavit na nohy. Viceprezident Ivan Tozzo je odhodlaný znovu mužstvo vybudovat a příští rok s ním hrát opět první ligu.

Foto: Andre Penner, ČTK/AP

Smutek v Arena Conda Stadium v Chapecu.

Článek
Fotogalerie

Hráči Chapecoense na záběrech z minulého týdne a v letištní hale těsně před startem osudného letu

Fanoušci Chapecoense truchlí po leteckém neštěstí

Hráči Barcelony drželi na tréninku minutu ticha za oběti ze spadlého letadla

Radost Chapecoense z postupu do finále

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zápas fotbalistů Chapecoense

Havárii při cestě na zápas do Kolumbie přežili jen tři hráči z devatenácti. Na palubě bylo celkem 77 lidí, s výjimkou šesti všichni zahynuli.

Z fotbalového týmu pád přežili brankář a dva obránci. Všichni stále bojují o život. Gólman Jackson Follmann přišel o nohu a možná mu budou muset amputovat i druhou, Alan Ruschel má četné zlomeniny včetně pánve a poraněnou páteř. Druhý bek Neto má zraněnou hlavu a hrudník.

Z hráčského kádru chyběli na palubě tři fotbalisté. Z rozdílných důvodů... Syn trenéra si zapomněl pas, jeden dostal volno kvůli zranění a další kvůli rodinné oslavě. Zažívají hrozivé chvíle...

"Budeme muset restrukturalizovat klub, podepsat nové hráče, podniknout spoustu schůzek a mít spoustu trpělivosti. Ale věřím, že příští rok budeme ligu zase hrát. Máme v úmyslu pokračovat," nastínil přes tíživou situaci smělý plán viceprezident Tozzo listu Globoesporte.

Chapocoense možná nebude moci sestoupit

Některé brazilské kluby už nabídly zapůjčení svých hráčů na hostování. Zároveň ve společném prohlášení vyzvaly domácí federaci, aby klubu udělila na tři roky výjimku chránící ho od sestupu.

"Je to to nejmenší gesto solidarity, které momentálně můžeme nabídnout, ale zrodilo se z upřímné touhy znovu vybudovat tento klub a součást brazilského fotbalu, o niž jsme dnes přišli," uvádí se v prohlášení.

Už jistý mistr Palmeiras navíc požádal svaz, aby zápas posledního ligového kola mohl odehrát v dresu Chapecoense.

Klub Chapecoense byl založen v roce 1973, ještě před sedmi lety působil až ve čtvrté lize. V roce 2013 postoupil do nejvyšší soutěže a letos se nečekaně dostal do finále Jihoamerického poháru, pořádaného konfederací CONMEBOL. Vítěz se kvalifikuje do prestižního Poháru osvoboditelů. Zástupci druhého finalisty Atlética Nacional už požádali, aby CONMEBOL udělil titul týmu Chapecoense.

V brazilské lize je tragédií zasažený tým na devátém místě a útočil na nejlepší výsledek mezi elitou. V kádru byli s výjimkou jednoho Argentince fotbalisté brazilské národnosti, kapitán Cléber Santana v minulosti hrával za Atlético Madrid.

I po porážkách se smáli, vzpomíná prezident

"Nebyla to pouze parta lidí, která se respektovala z profesionálního hlediska, byla to rodina a přátelé na celý život. Panovala tu skvělá atmosféra, i po porážkách se všichni smáli," řekl v emotivním televizním vystoupení prezident klubu Plínio David de Nes Filho. "Když jsme se včera ráno loučili, říkali mi, že si letí splnit náš společný sen. Dnes nad ránem tento sen skončil," doplnil Filho, který měl původně cestovat s týmem, ale zdržely ho pracovní povinnosti.

Jaký dopad bude mít tragédie na brazilský fotbal, není zatím jasné. V tamní lize zbývalo odehrát poslední kolo. Mistrem už je Palmeiras, není však například rozhodnuto o sestupujících.

Město Chapecó se zahalilo do smutku, místní lidé truchlili v katedrále a na stadiónu. Brazilský prezident Michel Temer vyhlásil v zemi třídenní státní smutek. Minutu ticha držely v úterý například i FC Barcelona či Real Madrid před svými tréninky. Další kluby nastoupily s černými páskami na rukávech.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň