Hlavní obsah

Ševčenko organizuje zápas hvězd na stadionu Chelsea pro ukrajinskou školu

Bývalý ukrajinský fotbalový útočník Andrij Ševčenko chce získat peníze pro svou válkou poničenou vlast díky charitativnímu utkání na londýnském stadionu Stamford Bridge. Utkání by se měli 5. srpna zúčastnit současní hráči a bývalé hvězdy klubů Chelsea a AC Milán, kde hrál Ševčenko, či Arsenalu, v němž působí další účastník projektu Oleksandr Zinčenko.

Ilustrační foto.

Článek

Ševčenko si od utkání slibuje, že díky němu získá peníze na opravu školy v Černihivu, kterou loni v březnu z velké části poničily ruské bomby. Částka potřebná k obnově školy se odhaduje na 1,7 milionu dolarů (37,9 milionu korun).

"Je to velmi důležitá škola, protože je jediná v oblasti, která může děti vzdělávat. Školu poničily ruské střely, několik tříd bylo zničeno," řekl Ševčenko agentuře Reuters. "Dnes slýcháme mnoho příběhů o tom, jak chodili ruští vojáci do domů ze zbraněmi a strašili děti. O rodičích, kteří zmizeli a už se nevrátili. Nejdůležitějším úkolem je, aby děti nemyslely na válku," uvedl držitel Zlatého míče z roku 2004.

Bojujeme, abychom měli právo existovat

Šestačtyřicetiletý Ševčenko věří tomu, že Ukrajina dokáže Rusku i nadále vzdorovat. "Bojujeme, abychom měli právo existovat. Za naši demokracii, náš život, naše rodiny," řekl někdejší fotbalový kanonýr, jenž ukončil kariéru v dresu Dynama Kyjev v roce 2012 a později trénoval ukrajinskou reprezentaci.

Zinčenko přiznal, že vzhledem ke svému angažmá v Anglii se nedostane na Ukrajinu příliš často. "Nebyl jsem tu docela dlouho, ale okamžitě, jak jsem přejel hranici, jsem se cítil doma. I s těmi všemi hroznými věcmi, tohle je moje vlast," řekl šestadvacetiletý obránce Arsenalu, kam loni přestoupil z Manchesteru City.

"Ukrajinské děti teď vyrůstají ve válce. Děti v (západní) Evropě ani nevědí, co jsou to sirény. Ty jsou přitom nejděsivější," dodal spoluorganizátor charitativního zápasu.

Reklama

Související témata: