Hlavní obsah

Konferenční liga mi přijde pro Spartu málo, do skupiny Ligy mistrů se ale nedostane, tuší expert

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čekání na mistrovský titul fotbalová Sparta ukončila po devíti letech. Teď před letenským klubem stojí další výzva a tou je pohárová Evropa. Pražané mají jistotu základní skupiny Konferenční ligy, ale startovat budou ve třetím předkole Champions League. „Pro Spartu je svým způsobem uklidňující, že má podzim v Evropě jasný. Ale Konferenční liga je pro mě málo," říká v pořadu Přímák Zdeněk Folprecht, bývalý prvoligový fotbalista. A co nejprestižnější soutěž šampionů? „Šance je, ale podle mě se do skupiny Ligy mistrů Sparta nedostane," tuší.

Sparta a evropské poháry. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

 
Článek

Sezona sice pro Spartu skončila mistrovskou tečkou, klid zbraní na Letné ale nečekejte. Vedení mistra musí skládat kádr na příští sezonu, a to hned na dvě soutěže. „Sparta to takhle dělá každý rok, bude to dost podobné," konstatuje Folprecht s tím, že se to ohledně kádru v uplynulé sezoně zase tak úplně nepovedlo. „Už to chvíli vypadalo, že jestli na něco dojede, tak na to, že základní sestava byla jasně daná, ale nůžky mezi lavičkou jsou hodně otevřené. Toho se bude chtít vyvarovat," tuší expert ve studiu Sport.cz.

Jak v úvahách Letenských bude v tomto směru rezonovat možnost poprat se o účast v základní skupině Ligy mistrů. Tuhle soutěž Letenští v minulosti hráli, naposledy však v sezoně 2005/06. „Konfrontace v pohárech jsou pro kluby, jako je Sparta klíčové, aby bylo vidět, jak hráči obstojí v evropské konkurenci. Spartě to ukáže, zda už je dostatečně daleko na své cestě. Dostat se do Ligy mistrů bude těžké, i když ji čeká o předkolo méně než naposledy Plzeň," připomíná Jan Malý, šéf fotbalového oddělení Sport.cz.

Fotbalový pořad PŘÍMÁK se Zdeňkem FolprechtemVideo: Sport.cz

„Bude to každopádně velká výzva. Soupeři budou kvalitní, ale záležet bude i na losu. Ve třetím předkole hrozí třeba Slovan Bratislava, ten by mohl být schůdný, je jen otázkou, zda se tak daleko slovenský tým dostane," usmívá se novinář.

Zdeněk Folprecht přiznává, že Letenským úplně nevěří, že se do základní skupiny LM prokoušou. „Fér je to v tom, že je mistrovská část kvalifikace udělaná tak, že se můžeš srovnat s mistry třeba Maďarska nebo Chorvatska. Teoreticky by to mělo být padesát na padesát, není to dlouhodobá soutěž. Ale myslím, že se do skupiny Sparta nedostane," vykládá bývalý fotbalista. Nakonec si ale ve svém úsudku otevře zadní vrátka. „Vezměte si ale Plzeň. Měla štěstí, v brance skvělého Staňka. Šance je," dodává.

Dalším důležitým faktorem spojeným s účastí v pohárové Evropě je zhodnocení hráčů a jejich případný prodej. „Nejlépe hráče prodáš, když hraješ Ligu mistrů. O něco méně výhodně pak v Evropské lize a ještě o trochu méně výhodně v Konferenční lize. Slavia sice v Lize mistrů také neudělal hodně bodů, ale prezentovala se skvěle. Na základě toho šli pryč Souček, Coufal a třeba Král," vzpomíná Folprecht na to, že vzrost zájem o opory sešívaných. „Sparta chce také určitě prodávat hráče za pět milionů eur a víc, tak v tomhle je Evropa také hodně důležitá."

Reklama