Hlavní obsah

Skličující video. Tátova radost letí internetem, potomka ale fotbalista ze zříceného letadla neuvidí

Rio de Janeiro

Skličující příběhy vyvstávají jeden vedle druhého po letecké tragédii brazilského fotbalového celku Chapecoense. Mrazivě působí pár dnů staré video, kde se hráči klubu radují z postupu do finále soutěže Copa Sudamericana. Jeden z hráčů se před cestou do Kolumbie na první boj o trofej s Atlétikem Nacional Medellín dozvěděl, že jeho partnerka je těhotná. Video s jeho radostí letí internetovým světem...

Šťastné chvíle brazilského hráče pár dnů před smrtí

 
Článek
Fotogalerie

Hráči Chapecoense na záběrech z minulého týdne a v letištní hale těsně před startem osudného letu

Fanoušci Chapecoense truchlí po leteckém neštěstí

Hráči Barcelony drželi na tréninku minutu ticha za oběti ze spadlého letadla

Radost Chapecoense z postupu do finále

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zápas fotbalistů Chapecoense

Tým však do cíle své cesty nedoletěl. Po pádu letadla zahynulo sedm desítek lidí. Mezi nimi naprostá většina fotbalistů Chapecoense. Přežilo jen pár jedinců. Původně sedm. Mezi nimi byl brankář Marcos Danilo. Dokonce prý stačil ve zbědovaném stavu zavolat manželce Leticii. Nedlouho poté jednatřicetiletý otec malého Lorenza ovšem v nemocnici zemřel.

O něco lépe dopadl další gólman Jackson Follmann. Následky však bude mít trvalé. Přišel o nohu. Obránce Alan Ruschel má četné zlomeniny včetně pánve a poraněnou páteř. Druhý bek Zampier Helio Neto má zraněnou hlavu a hrudník.

Novinář Rafael Valmorbida, jeden z 21 zástupců médií na palubě, podstoupil operaci zranění hrudníku. Dalšími dvěma zachráněnými jsou bolivijská stevardka a další člen posádky, jejich stav je podle lékařů rovněž stabilizován.

Na listině mrtvých je kromě jiných záložník Tiago Da Rocha Vieira zvaný Thiaguinho. Naplno zažíval radost z postupu přes argentinské San Lorenzo. Před cestou na finále se navíc dověděl, že jeho partnerka Graziele je těhotná.

V hotelu před odletem mu spoluhráči předali dárkovou tašku s balíčkem a dopisem s radostnou zprávou. Nechyběly dětské botičky. Pár hodin po nevýslovné radosti ale přišla tragédie.

O příčinách pádu letadla v Kolumbii se zatím vedou jen spekulace. Stroj měl mít potíže. Pilot údajně vypouštěl palivo, aby v případě nouzového přistání bylo výrazně eliminováno riziko výbuchu. Možná ale paliva vypustil moc, snad jej pozemní personál nechal nahoře příliš dlouho... Místo přistání přišel nekontrolovatelný pád, při němž se letadlo roztříštilo v těžko přístupném terénu.

Památku zahynuvších uctívají hráči klubů z celého světa včetně slavné Barcelony. Připomínku tragédie učinili i při pohárových zápasech v Anglii.

Nechybějí akce fanoušků. Žádné velké komentáře nepotřebuje snímek z šatny klubu, kde se sešli hráči, kteří nebyli nominováni k finálové bitvě.

Reklama

Související témata: