Hlavní obsah

Slováci otevřeli národní stadion. Místo oslav teď řeší rasismus

Bratislava/Praha

Mají nový stadion a měli by oslavovat. Místo toho Slováci teď řeší rasismus. ŠK Slovan Bratislava se více než po devíti letech vrátil na Tehelné pole. Nová aréna je chloubou slovenského fotbalu a v neděli si odbyla svou premiéru duelem Slovanu s Trnavou. Domácí zvítězili 2:0. Jejich kotel přitom rasisticky urážel zahraničního hráče hostů.

Foto: Profimedia.cz

Bratislavský Národný futbalový štadión na Tehelnom poli si odbyl svou premiéru. Slavnostní chvíli pokazily rasistické pokřiky domácího kotle.

Článek

Duelu fotbalových týmů předcházel bombastický slavnostní ceremoniál. Nechyběla ani laserová show. Zbrusu nový fotbalový stadion pro 22 500 lidí nabídl fotbalový svátek. Slovan Bratislava změřil své síly s tradičním rivalem a fanoušci si užívali zaslouženou euforii po dlouhém čekání na nový svatostánek.

Jenže když běžela druhá půle utkání, domácí příznivci si sami pokazili historický moment. Domácí kotel pokřikoval na jihoamerického hráče z Republiky Surinam Myenta Abenu nechvalně známé hu-hu-hu-hu. Podle serveru Šport.sk se tak Slovan nejspíš nevyhne postihu od disciplinární komise.

K incidentu na Tehelném poli se vyjádřili i zástupci fanoušků Slovanu. Ve svém stanovisku nejprve napadli novináře, které označili za „žongléře" s pravdou a poté přidali poměrně svérázný výklad zmiňovaného pokřiku. Sborové Ruch-Ruch-Ruch-Ruch mělo být pozdravem polskému spřátelenému klubu Ruch Chorźow. Podle diskutujících fanoušků se však jedná o čistý alibismus.

Kouči obou týmů Michal Ščasný a Martin Ševela počínání domácího kotle odsoudili. Během rasistických pokřiků se nejspíš začervenala i velká většina nedělních návštěvníků slavnostní chvíle. Rasismus je ale v bratislavském klubu pevně zakořeněn. V loňském roce Slováci řešili podobný skandál. Po finále Slovnaft Cupu přímo na hrací ploše hajloval viceprezident klubu a generální ředitel Slovanu Ivan Kmotrík mladší.

Reklama