Hlavní obsah

Slovenská ikona dala sbohem reprezentaci

Kapitán slovenské fotbalové reprezentace Marek Hamšík ukončil ve 34 letech kariéru v národním týmu. Za Slovensko odehrál rekordních 135 utkání a s 26 góly je historicky nejlepším střelcem své země. Záložník tureckého Trabzonsporu potvrdil konec v reprezentaci na facebooku.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Slovák Marek Hamšík během utkání s Českou republikou v Lize národů

Článek

"Nebylo to jednoduché, dlouho jsem o tom přemýšlel, ale po patnácti letech jsem se rozhodl uzavřít významnou a nádhernou část své fotbalové kariéry," napsal Hamšík. "Byla to dlouhá a krásná cesta, na kterou jsem velmi pyšný. Jsem až dojatý, že jsem mohl být u všech největších úspěchů slovenské fotbalové reprezentace," uvedl.

Hamšík debutoval v národním týmu v únoru 2007 v přípravném utkání proti Polsku. V roce 2010 už z pozice ofenzivního lídra dovedl Slovensko při jediné účasti v samostatné historii do osmifinále mistrovství světa v Jihoafrické republice. Nechyběl ani na Euru 2016 a 2020.

"Bylo pro mě velkou ctí vést ve více než padesáti duelech reprezentaci jako kapitán. Vždy jsem to bral jako zodpovědnost a čest, snažil jsem se ze sebe dostat to nejlepší. Bylo nádherné zpívat před zápasy hymnu a vidět na tribuně naše fanoušky se slovenskými vlajkami. Větší motivaci člověk nepotřeboval," uvedl Hamšík.

Odchovanec Slovanu Bratislava strávil nejlepší roky kariéry v Neapoli, za kterou nastupoval v letech 2007-2019. Pod Vesuvem byl kapitánem a stal se klubovým rekordmanem v počtu odehraných zápasů, jednu dobu držel i rekord v počtu vstřelených gólů. V této sezoně působil v Trabzonsporu, se kterým získal první ligový titul v kariéře.

Reklama

Související témata: