Hlavní obsah

Soud s Berbrem a spol. ke korupci ve fotbale má pauzu, pokračovat bude v září

U plzeňského okresního soudu skončil třetí týden soudního jednání s bývalým místopředsedou Fotbalové asociace ČR Romanem Berbrem a dalšími lidmi, kteří čelí obžalobě za korupci při ovlivňování fotbalových zápasů. Jednání začalo v dubnu prvním týdenním cyklem, následoval další týden v květnu a v červnu. Po prázdninové přestávce bude hlavní líčení pokračovat dvěma týdenními bloky v září, řekl dnes ČTK soudce Vladimír Žák.

Foto: Sport.cz

Roman Rogoz (úplně vlevo) a Roman Berbr (úplně vpravo) dorazili k soudní síni společně s obhájcem druhého jmenovaného.

Článek

Soud dosud vyslechl všechny obžalované, poslední dva přišli na řadu tento týden. "V tomto týdnu jsme vyslechli také osm předvolaných svědků a provedli některé listinné důkazy," řekl soudce.

Na zářijový termín zatím nejsou předvoláni žádní svědci, program jednání se bude podle Žáka připravovat. Soud se bude mimo jiné věnovat jednání o dohodách o vině a trestu, které chtějí tři obžalovaní uzavřít se státním zástupcem. Soud bude poté zřejmě pokračovat dalšími výslechy svědků a čtením listinných důkazů. Náročné na čas bude také přehrávání nahrávek a videí, které pořídila policie při vyšetřování případu.

"Jsou jich hodiny. Státní zástupce žádá přehrát jen část, obhájci ale mohou požadovat přehrání všech," řekl ČTK už dříve Žák, podle něhož i po dokončení dokazování bude senát potřebovat delší čas na rozhodování. Jednání bylo původně naplánováno na 45 dní až do začátku prosince. Žák odhadl, že letos zřejmě soud nestihne dojít až k vyhlášení rozsudku.

Foto: Sport.cz

Roman Berbr se otáčí na jednoho ze svých obhájců.

Státní zástupce obžaloval 21 lidí z fotbalového prostředí a klub FC Slavoj Vyšehrad. Podle obžaloby stál Berbr v čele organizované skupiny, která se v letech 2019 a 2020 podílela na zmanipulování deseti zápasů třetí a druhé ligy. Berbra státní zástupce viní z toho, že využíval svého dominantního postavení ve FAČR a ovlivňoval nasazování rozhodčích na utkání Slavoje Vyšehrad podle požadavků tehdejšího sportovního ředitele klubu Romana Rogoze. Vybraní sudí a delegáti, ale i jeden hráč a funkcionář konkurenčních klubů pak za úplatek pomáhali Vyšehradu k výhře, říká obžaloba.

Berbr vinu rozhodně odmítl, stejně jako většina obžalovaných. Přijetí úplatků za ovlivnění několika zápasů přiznal bývalý sudí Tomáš Grímm, který je rovněž jedním z hlavních obžalovaných. Jako spolupracující obžalovaný uzavřel se státním zástupcem dohodu o vině a trestu. Vinu přiznal také bývalý rozhodčí Marek Janoch a bývalý hráč a funkcionář Michal Káník. Oba mají rovněž zájem o uzavření dohody.

Nikdo z nich ale u soudu nepotvrdil tvrzení obžaloby, že Berbr byl v čele organizované zločinecké organizace, což je nejvážnější část obžaloby. Berbrovi hrozí až dvanáctileté vězení. Další obžalovaný Petr Tarkovský přiznal, že se podílel na převodu peněz, aniž by řešil důvod a podrobnosti transakce. Berbr se navíc s dalšími lidmi zodpovídá ze zpronevěry za vyvedení peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu prostřednictvím fiktivních faktur.

Soud pokračuje od 4. do 8. září a 18. až 22. září, v říjnu a listopadu je nařízeno po osmi dnech a v prosinci čtyři dny.

Reklama

Související témata: