Hlavní obsah

Spartě jsem k dispozici, pokud bude zájem, vzkazuje bývalý boss Letenských Košťál

Radek Malina, KaprunSport.czPrávo

Byl prezidentem Sparty Praha, historicky nejúspěšnějšího českého klubu, manažerem reprezentace a místopředsedou fotbalového svazu. Dnes žije Vlastimil Košťál v rakouském Kaprunu, kde vlastní hotel St. Florian. O dění na tuzemské scéně si udržuje dokonalý přehled, vracet se však nehodlá. „Pobídky byly, ale ani na vteřinu jsem tu myšlenku neměl,“ říká šedesátiletý hoteliér, z něhož srší energie a dobrá nálada tak typická pro alpské prostředí.

Foto: Radek Malina, Právo

Vlastimil Košťál ve svém království, jímž je hotel St. Florian v Kaprunu.

Článek
Fotogalerie

Letošní zimní sezóna pro vás byla jubilejní desátou pod alpskými štíty. Jak jste se na hoteliérské scéně zabydlel?

Jsem spokojený, daří se nám dobře. Začínali jsme spíše nadšením, bez nějaké větší znalosti prostředí, do něhož jsme vstupovali. Hodně jsme za těch deset let investovali, zejména na začátku, kdy jsme kapacitu čtyřiceti lůžek zdvojnásobili. Nechci říct, že momentálně jsme zkušení, ale už o dané sféře leccos víme.

Pravidelně k vám jezdí na soustředění fotbalové kluby z Česka i dalších koutů Evropy. Jste na zajišťování letních tréninkových kempů závislí?

V daném oboru jsme specialisté a dodalo nám to image. Velmi nám prospívá blízkost ledovce a rovněž neskutečně investičně progresivní vedení obce. I proto se vytvořil pevný kmen hostů, kteří se vracejí. Navíc sami organizujeme golfové turnaje, nechybí tradiční zábava v podobě horských kol, chození po horách. V zimě čeští turisté pochopili, že domácí hory nejsou vůči Alpám adekvátní, byť cenově už je to prakticky srovnatelné. Letní měsíce jsou z tohoto pohledu ještě nedoceněné, ale to je jen otázka času.

Dokážete hostům alpské možnosti přiblížit díky vlastním zkušenostem?

Docela dost jezdím na horském kole a prostředí tudíž dobře znám. Na rozdíl od chození po horách a lezení, o tom bych si mluvit netroufl. Ale jsme schopní lidem zabezpečit cokoliv, jakékoliv sportovní vyžití. V tom se lišíme od ostatních hotelů, kteří nabízí spíše klasický servis. Pro nás není problém zajistit raft, kaňoning, prostě cokoliv.

Moc si vás neumím coby bývalého byznysmena na biku představit...

Býval jsem tenista, ale na kurtu už v mém věku nefunguje tělo, jak bych si představoval. Zato bike je skvělý. Začínal jsem na klasickém, poslední dvě sezóny jsem přešel na ebike, což je skvělá novinka. Zajišťuje sportovní vyžití a současně nabízí možnosti, jež by si člověk s ohledem na věk a fyzickou kondici musel normálně odepřít. I proto mám najeté cesty v údolích i kopce, byť ty nejsou tak zábavné. Ale představují skvělý trénink.

Kdy pro vás s ohledem na umístění hotelu v blízkosti ledovce nastává hluchá sezóna?

Zima s létem se zde spojuje. Ale od poloviny září do poloviny listopadu máme zavřeno. Renovujeme a upravujeme hotel, abychom drželi krok. Pak bývám mimo Rakousko. Většinou spojuji cestování s golfem. To je pro mě největší odpočinek. A na greenu potkávám spoustu přátel z fotbalového prostředí.

Tudíž si udržujete dokonalý přehled. Jak vnímáte aktuální fotbalové dění v Česku?

Je to turbulentní doba. S velkým zájmem jsem sledoval valnou hromadu. Dýchlo to na mě minulostí. Vzpomínal jsem na aktivní přístup Jiřího Kubíčka před deseti lety, kdy jsme také byli zablokovaní. Myslel jsem, že stejná situace už nikdy nastat nemůže... Nečekal jsem daný vývoj. Překvapení byli určitě i někteří klíčoví aktéři. Ukazuje se, že aktuální komorový systém je marodný. Jde o anachronismus, k jehož zrušení dříve či později dojde.

Viděl jste mezi kandidáty dostatečně silného muže do čela českého fotbalu?

Fotbal potřebuje nepopsaného člověka, který má manažerské zkušenosti a zná prostředí, aby hned pracoval. Jméno Malík nebylo nevhodné.

Mnozí spojují úspěch a neúspěch jednání valné hromady s osobou Romana Berbra. Vnímáte jej stejně problematicky?

Dělá se z něj zbytečně ďábel českého fotbalu. Myslím, že jeho pověst je horší než skutečnost. Každá mince má přeci dvě strany. Jde o mimořádně zdatného funkcionáře a pro jedno se v jeho případě zapomíná na druhé. Navíc na řadě věcí se s ním lze dohodnout. A nejsem přesvědčený, že až tak slepě lpí na funkci.

Nelákalo vás se za dané konstelace do fotbalu vrátit? Nepřemlouval vás někdo?

Pobídky jsem dostával, ale ani na vteřinu jsem o tom neuvažoval. Vstupovat dvakrát do stejné řeky se nemá. Je potřeba aby přišli noví lidé, s novým entuziasmem. Jen tak se fotbal posune. A doba, která fotbal čeká, nebude vůbec snadná. Za deset let, kdy jsem vyklidil pozice, se situace hodně změnila. Fotbal je závislý na státních penězích.

Jde o další aspekt, který vás od případného návratu odrazuje?

Rozhodně! Závislost na politickém prostředí není dobrá. Na politickou scénu bych se pouštěl skutečně velmi nerad. Ale kupříkladu Miroslav Pelta se tam choval jako ryba ve vodě, což neznamená že se musel chovat nepatřičně.

S rybou ve vodě to není zrovna dobrý příměr s ohledem na fakt, že Miroslav Pelta skončil ve vazbě.

Složitě se mi k tomu vyjadřuje. Mirek byl, stále je a vždycky bude můj velmi dobrý kamarád.

Fotbalová asociace v jednom okamžiku tvrdila, že má peníze sotva na pár dnů a musí zažádat UEFA o poskytnutí půjčky...

Myslím, že to bylo pro média špatně formulované. Asociace jen chtěla v předstihu čerpat finance, které jí stejně náleží. Každopádně doufám, že mají peníze na tak dlouhou dobu, aby mi zaplatili soustředění jednadvacítky...

Čekají fotbal zlé časy?

Jde o fenomén, který přežije všechno. Jen by se fotbalové prostředí mělo zamyslet nad způsobem financování, protože závislost na státních penězích vypadá sympaticky z pohledu tréninkových center či akademií, ale je to riskantní. Fotbal by si měl poradit bez ohledu na rozhodování úředníků.

Pozorujete na dálku i počínání a výsledky Sparty, kterou jste před časem prodal současnému majiteli Danielu Křetínskému?

Měl jsem, mám a budu mít sparťanské srdce. Nepřísluší mi hodnotit transferovou politiku. Rozhodující jsou výsledky. Moc si přeju, aby nadcházející experiment vyšel.

Považujete tedy snad angažování italského trenéra do českého prostředí za nerozumné?

Neotřelý pohled cizince, který má zkušenosti, skýtá velké možnosti. Stejně velké, jako je riziko, že se vše mine účinkem.

Nesráží Spartu více než pozice trenéra poněkud nejasné rozložení odpovědnosti?

Struktura řízení ve Spartě je daleko širší, než byla za mě. Tehdy jsme vše řešili ve dvou, zatímco nyní je vytvořena celá řada pozic a nevím, jestli jsou ku prospěchu. Každopádně silný sportovní úsek na Letné nemají.

Může Sparta v krátkodobém horizontu získat zpět dominantní pozici, kterou měla za vašeho působení?

Historicky soutěži v Česku dominují nyní už tři kluby. Vedle Sparty a Slavie je třeba počítat Plzeň. Sparta má aktuálně fázi, kdy je až třetí v řadě. Nicméně zezadu se dobře útočí.

Jak vnímáte jako bývalý byznysmen počínání Daniela Křetínského ve Spartě?

Je třeba se na vše podívat z pohledu jeho investičního portfolia. Z hlediska obrovského soukolí, které ovládá, Sparta funguje. Vytržena z kontextu představuje Sparta neúspěch. Ale z hlediska jeho celkového podnikatelského záběru to možná tak neúspěšné není.

Ani v případě Sparty ve vás nehoří touha po návratu do českého prostředí?

Nejsem rád, když Sparta prohrává a přepouští dominantní pozici jinému klubu. Tím spíše Slavii. Jsem plně k dispozici. Jestli je zájem o moji radu či názor, rád je poskytnu. Ovšem je třeba si uvědomit, že k nezastupitelné pozici vlastníka patří prožívání úspěchů i neúspěchů.

Reklama

Související témata: