Hlavní obsah

Státní zástupce požaduje pro Berbra sedm let vězení, soud začne v dubnu

Státní zástupce navrhl pro bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR Romana Berbra trest sedm let vězení za korupci a zpronevěru. Uvedl to deník Sport. Soud s Berbrem a dalšími dvaceti obžalovanými začne 17. dubna v Plzni, verdikt se očekává v prosinci.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Berbr na Pankráci.

Článek

Obžaloba dále požaduje pro Berbra pokutu šest milionů korun. Nepodmíněné tresty navrhl státní zástupce ještě někdejšímu sportovnímu manažerovi Slavoje Vyšehrad Romanu Rogozovi (rovněž sedm let) a bývalému rozhodčímu Michalu Káníkovi (čtyři roky).

Podle vyšetřovatelů ovlivňovali pachatelé výsledky zápasů v druhé a třetí lize prostřednictvím rozhodčích. Kriminalisté došli k závěru, že manipulování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil do druhé ligy. Případ se týká i vyvádění peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu.

Kauzu odstartoval v říjnu 2020 policejní zásah na několika místech včetně pražského sídla FAČR. Berbr a Rogoz poté strávili čtvrt roku ve vazbě, oba vinu popírali. Jedinou obviněnou právnickou osobou je Slavoj Vyšehrad.

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín