Hlavní obsah

Berbr a další obvinění v kauze ovlivňování fotbalových výsledků jdou k soudu

Bývalého místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra čeká v brzké době soudní líčení. Vrchní státní zastupitelství v Praze na něj podalo podle deníku Právo v tomto týdnu obžalobu v kauze s krycím jménem Šváb, týkající se ovlivňování výsledků fotbalových utkání i korupce. Na lavici obžalovaných by mělo usednout dalších dvacet lidí a jedna právnická osoba, kterou je podle všeho klub Slavoj Vyšehrad.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý místopředseda FAČR Roman Berbr.

Článek

Podle vyšetřovatelů ovlivňovali pachatelé výsledky zápasů v druhé a třetí lize prostřednictvím rozhodčích. Policie je viní z podplácení, přijímání úplatků, zpronevěry nebo z účasti na organizované zločinecké skupině, za což hrozí až 12 let vězení. Případ se týká i vyvádění peněz z Plzeňského krajského fotbalového svazu. Řešit ho nyní bude Okresní soudu Plzeň-město.

Kauzu odstartoval v říjnu 2020 policejní zásah na několika místech včetně pražského sídla FAČR. Berbr poté putoval na čtvrt roku do vazby, stejně jako někdejší sportovní ředitel Vyšehradu Roman Rogoz. Jedinou obviněnou právnickou osobou je podle dřívějších informací právě Slavoj Vyšehrad. Do vazby soud poslal také rozhodčího Tomáše Grimma a bývalého prvoligového hráče Michala Káníka.

Kriminalisté tvrdí, že ovlivňování výsledků řídila organizovaná zločinecká skupina. Podle médií šlo hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil do druhé ligy. Zápasy byly údajně ovlivňovány i za účelem sázek. Berbr je obviněn rovněž ze zpronevěry 850.000 korun z Plzeňského krajského svazu, obvinění stejně jako Rogoz odmítá.

Hlavní podezřelí jsou čtyři, jednomu z nich hrozí až 12 let odnětí svobody, zbylým třem o dva roky méně.

Reklama

Související témata: