Hlavní obsah

Svaz se stěhuje k Haškovi na vesnici. Fotbalová generalita propojení s předsedou odmítá

Už pouhá vize vzbuzuje spoustu vášnivých reakcí. A co teprve kdyby ke stěhování fotbalového svazu z pražského Strahova na periférii hlavního města skutečně došlo a v Haškových Lipencích se nové svazové sídlo opravdu stavělo. Oba strahovští místopředsedové Jindřich Rajchl a Dalibor Kučera však projekt za stovky miliónů vehementně hájí. „Nechť všechno rozsoudí nedělní valná hromada,“ nabádá ke krocení vášní Jindřich Rajchl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

V Lipencích je předseda fotbbalového svazu doma, za tři roky by tam mohl být doma i fotbalový svaz. Na snímku zleva Pavel Hašek, jeho otec Ivan a trenér reprezentace Michal Bílek při exhibici v Lipencích,

Článek

V kuloárech se o stěhování do Lipenců šeptalo dlouho, až teď jste ovšem vyrukovali s oficiálním přiznáním. Proč najednou ten úprk ze Strahova na pereferii Prahy, kde jen shodou okolností už řadu let bydlí předseda svazu Ivan Hašek?

Prodejem budovy v Kozí ulici ztratil svaz veškerý nemovitý majetek, takže na Strahově je jen v nájmu. Proto snaha vystavět si vlastní sídlo. Zvláště, když UEFA i FIFA podobné projekty národních svazů podporuje a i finančně na nich participuje.

Vy jste ale přece vyrukovali s představou, že by se přestavělo a modernizovalo současné sídlo na pražském Strahově. Dokonce příslibem grantu od UEFA jste se chlubili, dokonce jste projekt, jak v sousedství vznikne tréninkové hřiště pro mládež, představili. Proč tedy najednou úprk ze Strahova?

Narazili jsme na územní plán Prahy 6, v němž Strahov figuruje jako zelená zóna, kde se nic dostavovat nemůže. Původně jsme opravdu chtěli současné sídlo dostavět a vybudovat kolem něho i patřičné zázemí včetně tréninkového hřiště. Ostatně, i to je jedna z podmínek, abychom finanční dotaci od UEFA obdrželi.

Takže jste se rozhodli, že se přestěhujete k předsedovi na vesnici...

Kvůli Ivanovi Haškovi v Lipencích stavět nebudeme.

Místopředseda svazu Jindřich Rajchl myšlenku na stěhování do Lipenců obhajuje. foto: Právo/Petr Horník

Proč tedy?

Měli jsme na výběr dvě lokality – Hostivice a Lipence. A Lipence vyšly jako vhodnější varianta z mnoha důvodů. I třeba z hlediska dostupnosti, neboť z nového pražského okruhu je to tam nějakých pět minut.

Nakolik vůbec takové nové administrativní sídlo svazu přijde?

Hrubou představu máme, ale nejprve s ní chceme seznámit delegáty nedělní valné hromady.

Ale nové sídlo přece nezajímá jen delegáty, ale celý fotbalový národ. A ten by přece mohl vědět, nakolik takový areál vyjde.

Jde o spodní hranici stovek miliónů.

Kde je vezmete, když se všude – fotbal nevyjímaje – převrací každá koruna?

Téměř polovinou přispěje UEFA z projektů Hattrick2 a Hattrick3, druhou dáme dohromady my.

Zůstaly vám vůbec nějaké? Máte ještě něco z prodeje domu v Kozí ulici v samém centru Prahy?

Od našich předchůdců jsme z prodeje budovy obdrželi 78 miliónů, které leží netknuté na účtu. Už před dvěma lety jsme slíbili, že se jich nedotkneme, protože jsou určeny výhradně na pořízení nového svazového sídla. Neprojedli jsme je, neutratili z nich ani korunu.

Předseda ČMFS Ivan Hašek (vpravo) a místopředsedové svazu Jindřich Rajchl (uprostřed) a Dalibor Kučera.foto: Právo/Lukáš Táborský

Budete ale muset nejen stavět, ale i kupovat pozemky. Už to budí značné podezření...

Polovinu jich koupíme, druhou si dlouhodobě pronajmeme.

Není na těchto transakcích zainteresován někdo ze svazového vedení? Neobáváte se podezírání a všelijakých spekulací z nekalých vazeb?

V hledání různých vazeb jsme jako národ skutečně sofistikovaní. Vylučuji jakékoli propojení s Ivanem Haškem, ujišťuji, že pozemky patří společnostem, které nejsou na nikoho ze svazu vázány. Lipence jsme vybrali prostě proto, že se nám jevily jako nejvhodnější lokalita. Ostatně, záměr předložíme delegátům valné hromady a bude na nich, jak se rozhodnou.

Pokud kývnou, kdy bude vaše nové sídlo dostavěno a co všechno bude zahrnovat?

Reálným termínem se nám jeví rok 2014, přičemž by se stavělo nejen sídlo svazu, ale i hřiště s tribunou pro patnáct set diváků, kde by třeba mohla své zápasy hrát jedenadvacítka, hala a hotel.  Právě kompletní areál je jednou z podmínek pro přidělení grantu od UEFA a také odpovědí na otázku, proč chceme stavět v Lipencích a nikoli v Praze. Tam prostě podobné pozemky neseženeme.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín