Hlavní obsah

Švýcarské fotbalistky budou dostávat stejně vysoké prémie jako muži

Švýcarské fotbalové reprezentantky budou dostávat stejně vysoké prémie jako jejich mužští kolegové. Oznámil to národní svaz SFV, jenž se na zrovnoprávnění ve finanční oblasti dohodl s hlavním sponzorem, bankou Credit Suisse.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Sestava Švýcarska v utkání Ligy národů proti Španělsku, švýcarské reprezentantky se svým mužským kolegům vyrovnají ve výši prémií.

Článek

Představitelé svazu uvedli, že ke stoprocentnímu vyrovnání výše odměn mužské a ženské reprezentace dojde do roku 2024. Bude se jednat mimo jiné o prémie v kvalifikacích o mistrovství světa a Evropy a výkony na těchto turnajích. Peníze budou vypláceny přímo hráčům a hráčkám.

"Je to první krok k rovnoprávnosti. Zatím to není 'Equal Pay' na všech úrovních, ale je to skvělý krok správným směrem," řekla ředitelka švýcarského ženského fotbalu Tatjana Haenniová. Použila při tom anglický termín s narážkou na dlouholetý boj o rovnoprávnost fotbalistek USA, které letos jako první na světě získaly naprosto stejné ekonomické podmínky jako jejich mužští kolegové.

Kroky směrem k finanční rovnoprávnosti v minulých dnech udělaly například ve Španělsku a Nizozemsku. Nizozemský svaz bude vyplácet hráčkám stejné sumy za osobnostní práva jako mužům.

Reklama

Související témata:
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen