Hlavní obsah

Tymoščuk i během invaze dál trénuje Petrohrad, ukrajinský svaz žádá trest

Etická komise Ukrajinské fotbalové asociace požaduje odebrání trenérské licence bývalému kapitánovi národního týmu Anatoliji Tymoščukovi. Dvaačtyřicetiletý reprezentační rekordman pokračuje i po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v práci asistenta trenéra Zenitu Petrohrad a komisi vadí, že k invazi nezaujal jasný postoj.

Foto: Twitter

Anatolijij Tymoščuk v dobách své aktivní kariéry

Článek

"Od začátku ruské vojenské agrese proti Ukrajině neudělal žádné veřejné prohlášení, navíc nadále pracuje pro klub ze země agresora. V době, kdy i další jeho bývalý klub Bayern Mnichov zveřejnil jasné stanovisko a vyjádřil podporu Ukrajině, Tymoščuk stále mlčí," uvedl etický panel v prohlášení na webu ukrajinského svazu.

Kvůli porušení etického kodexu a dobrého jména ukrajinského fotbalu požaduje komise nejen odebrání trenérské licence, ale i všech státních ocenění, sportovních titulů v ukrajinských fotbalových soutěžích a vyškrtnutí z databáze hráčů národního týmu.

Tymoščuk je se 144 starty reprezentačním rekordmanem, modro-žlutý dres oblékal mezi lety 2000 až 2016. S Šachtarem Doněck vyhrál třikrát ukrajinskou ligu, ruskou nejvyšší soutěž ovládl jako hráč dvakrát právě s Petrohradem, s kterým triumfoval i v Poháru UEFA a Superpoháru. Dva bundesligové tituly má s Bayernem, s nímž v roce 2013 vyhrál i Ligu mistrů.

Reklama