Hlavní obsah

Uděláme z vás exemplární příklad, vyhrožuje FIFA nadále. Pomůže dohoda Čech s Moravou?

Praha
Aktualizováno

Hrozba normalizace nadále obchází český fotbal. Proto byla ohledně změny Stanov FAČR podepsána dohoda Čech a Moravy, kterou většinově odsouhlasil výkonný výbor. Dokument byl poté odeslán na FIFA a UEFA. Valná hromada FAČR, na které se bude schvalovat upravená verze stanov, proběhne v pátek 1. června 2018 v pražském hotelu Marriott.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zahájení mimořádné valné hromady FAČR ve sportovním centru v Nymburku.

Článek

Češi jsou stále pod tlakem. Proto ve středu ve strahovském sídle FAČR proběhlo mimořádné zasedání výkonného výboru, na kterém se řešila aktuální situace ohledně plánované úpravy Stanov FAČR. Nové stanovy, které reflektují doporučení zástupců FIFA a UEFA, mají systémově řešit patovou situaci při volbě předsedy.

„V otázce změny Stanov FAČR byla podepsána dohoda Čech a Moravy, kterou většinově odsouhlasil výkonný výbor a následně pak byla dohoda odeslána na FIFA a UEFA. Mimořádný výkonný výbor jsem tak svolal proto, aby jeho členové dali veřejnosti i fotbalovému hnutí definitivně a jasně najevo, že táhneme v celé věci za jeden provaz," vysvětluje Martin Malík, předseda FAČR.

"Pokud někdo vidí situaci jinak, tak si musí uvědomit, že nyní bere v tomto směru osobní zodpovědnost za to, co se stane, když ke schválení upravených stanov nedojde," zdůrazňuje Malík.

Členové výkonného výboru na mimořádném zasedání vyslovili většinově souhlas s dodržováním a aktivní podporou stávající dohody Čech a Moravy napříč všemi patry fotbalového hnutí.

Nebudou s námi mít slitování, varuje Berbr

„Dohoda zachovává dvoukomorovost, zároveň nám dává autonomii v otázce schvalování členů a moravských komisí. Navíc, pokud bude v budoucnu zvolen moravský předseda, zůstane poměr členů ve výkonném výboru 3:2 pro Čechy. To je fakt, který se dost opomíjí. Jedinou aktuální cestou, kterou nyní jdeme, je tak aktivní podpora závěrů, které vyplývají z podepsané dohody," ujišťuje Zdeněk Zlámal, moravský místopředseda FAČR.

„Pokud na valné hromadě dohodu nepotvrdíme, tak FIFA zakročí s maximální vážností. Podobnou situaci řeší v celé řadě dalších zemí a bylo nám jasně sděleno, že s námi nebudou mít slitování a udělají z nás exemplární příklad pro všechny ostatní národní asociace," varuje český místopředseda Roman Berbr.

"Dohoda Čech a Moravy je oboustranným kompromisem a jiná cesta, než ji jasným mandátem na valné hromadě schválit, za nás není. Slib a podání ruky jsou pro mě svaté, podepsaná dohoda pak dvojnásobně," poukazuje Berbr.

„Pokud bude někdo aktivně vystupovat proti této dohodě, bere na sebe samozřejmě osobní zodpovědnost," přidává se Malík.

Teď už tedy jen zbývá, aby valná hromada 1. června v Praze nové stanovy schválila...

Reklama