Hlavní obsah

UEFA suspendovala bulharského sudího kvůli podezření z korupce

NYON

Evropská fotbalová unie UEFA suspendovala špičkového bulharského rozhodčího Antona Genova, jehož podezřívá ze spolupráce se sázkařskou mafií. Podle UEFA se mohl Genov podílet na zmanipulování přípravného zápasu Makedonie - Kanada 14. listopadu.

Článek

Třiačtyřicetiletý bulharský rozhodčí, jenž má deset let licenci FIFA na pískání mezinárodních utkání, nařídil v inkriminovaném duelu čtyři penalty. Evropská unie dostala avízo od sázkových kanceláří, které hlásily neobvykle zvýšený objem sázek na množství penalt a počet tří a více vstřelených gólů. Utkání skončilo výhrou Makedonie 3:0.

UEFA už v listopadu po vypuknutí největšího korupčního skandálu v evropském fotbale uvedla, že mimo jiné vyšetřuje tři elitní rozhodčí. Německá policie specializovaná na podvody a organizovaný zločin oznámila, že zmanipulováno mohlo být více než 200 zápasů v minimálně jedenácti zemích.

Ovlivňování zápasů měl podle vyšetřovatelů na svědomí chorvatský gang se sídlem v Německu, který uplácel hráče, trenéry, rozhodčí a funkcionáře. Vydělal si tak minimálně 10 miliónů eur (262 miliónů korun).

V pondělí Bulharský fotbalový svaz rozpustil podruhé během 15 měsíců komisi rozhodčích, která je zodpovědná za nasazování arbitrů do zápasů a jejich hodnocení. Důvodem byla slabá úroveň řízení ligových a pohárových utkání.

Reklama