Hlavní obsah

UEFA zakázala maďarským fanouškům vlajky s mapou Velkého Uherska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská fotbalová unie (UEFA) zakázala maďarským fanouškům používání vlajek, šálů a transparentů s historickou mapou Velkého Uherska. Mapa Velkého Uherska zahrnuje také dnešní území Slovenska, části Ukrajiny, Rumunska, Srbska, Chorvatska a Rakouska.

Foto: Facebook Viktor Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán s šálou Velkého Uherska.

Článek

Zmíněný zákaz se nevztahuje na utkání organizované Maďarským fotbalovým svazem (MLSZ). UEFA považuje mapu Velkého Uherska za politické poselství. „Nemá to místo na fotbalových utkáních maďarské reprezentace," cituje UEFA web hungarytoday.hu.

Předseda MLSZ Sándor Csányi říká, že bude usilovat o zrušení tohoto zákazu. Právník Zoltán Borbély však upozorňuje, že používání symbolů s mapou Velkého Uherska může poškodit maďarský fotbal.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó tvrdí, že UEFA prokázala zmíněným zákazem totální nedostatek historických vědomostí. „Velké Uhersko je historický fakt. Není to žádný revizionismus, hrozba pro naše sousedy ani nacionalismus," uvedl Szijjártó.

Foto: Archiv Eduarda Hegera, Právo

Slovenský premiér Eduard Heger (vpravo) dal při setkání V4 slovenskou šálu maďarskému protějšku Viktoru Orbánovi.

Maďarský premiér Viktor Orbán loni pobouřil představitele sousedních států, když se na fotbalovém utkání objevil s šálou s mapou Velkého Uherska kolem krku. Při návštěvě Slovenska mu předseda slovenské vlády daroval šálu se slovenským znakem.

Po první světové válce přišlo Maďarsko na základě Trianonské mírové smlouvy z roku 1920 o značnou část svého území. Na tomto území stále žije početná maďarská menšina.

Reklama

Související témata: